Confederaţiile sindicale sunt împotriva creşterii cotei unice şi TVA

Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională Sindicală ‘Meridian’ se pronunţă categoric împotriva creşterii cotei unice de impozitare şi a TVA, măsuri inacceptabile, ‘de-a dreptul criminale’, care se vor întoarce împotriva populaţiei şi vor avea un efect absolut devastator, susţin liderii celor cinci confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, într-un Comunicat de presă.

În opinia preşedinţilor celor cinci Confederaţii sindicale, adoptarea unor asemenea decizii este de natură a spori evaziunea fiscală, în condiţiile în care evaziunea a atins îngrijorătorul procent de 28 la sută la nivelul anului 2009, procentul fiind acum în creştere.

Sindicatele reamintesc faptul că impozitarea micului contribuabil s-a majorat în anul 2005 de la 14 la sută la 16 la sută. Astfel, spun sindicaliştii, creşterea cotei unice de impozitare îi va împovăra şi mai mult pe salariaţii români, favorizându-i însă pe cei care oricum au şi în prezent venituri foarte mari.

‘Asemenea decizii sunt de natură a genera o explozie a nemulţumirilor sociale exact ca în Grecia, ţară care se confruntă cu grave probleme economice şi în care sindicatele îşi apără drepturile în stradă’, se menţionează în comunicat.

Totodată, creşterea TVA şi a cotei unice vor avea ca efect imediat scăderea puterii de cumpărare a populaţiei, ceea ce va deteriora nivelul de trai şi va determina scăderea consumului în general. Eventualitatea unei asemenea evoluţii nu va ajuta cu nimic nici obiectivul colectării de venituri suplimentare la buget şi nici relansarea economică. În mod evident, creşterea TVA va provoca o creştere în lanţ a preţurilor, măsură exact contrară obiectivelor vizate de Guvern.

De asemenea, ambele măsuri vor reprezenta o împovărare nu numai a salariaţilor, ci şi a întreprinderilor, consecinţa fiind creşterea evaziunii fiscale.

Confederaţiile sindicale reamintesc Guvernului că reducerea cheltuielilor bugetare nu se referă doar la cheltuielile legate de salarii, ci şi la alte categorii de cheltuieli care trebuie reanalizate. Creşterea TVA şi a cotei unice vor avea efecte catastrofale. În aceste condiţii, fireşte că lucrătorii vor fi obligaţi să reacţioneze împotriva transferării întregii responsabilităţi pe umerii salariaţilor, a micilor contribuabili români.

CNS ‘Cartel ALFA’, CNSLR Frăţia, CSDR, BNS şi CNS Meridian propun Guvernului ca, pentru evitarea unui dezastru, să înţeleagă faptul că singura decizie onorabilă pentru toată lumea, şi mai ales pentru micul contribuabil român este aplicarea unei impozitări diferenţiate, în trepte, a salariilor şi un TVA diferenţiat în funcţie de natura produsului.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a afirmat miercuri că Ministerul de Finanţe discută cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional patru variante de modificări ale taxelor.

„Sunt convins că sunt astfel de discuţii şi la Ministerul de Finanţe, sunt patru variante, din câte îmi dau seama, dar altceva nimic”, a spus Blaga presei, după şedinţa de Guvern.

El a menţionat că, în şedinţa Executivului, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a prezentat situaţia negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, însă Blaga a evitat să ofere şi alte detalii.

Vlădescu a precizat marţi că se analizează mai multe variante cu FMI, dar că nu s-a discutat despre majorarea TVA la 25 la sută, aşa cum s-a vehiculat în presă.

În schimb, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, a declarat, pentru Agerpres, că nu poate nici confirma nici infirma discutarea posibilităţilor de a mări TVA şi cota unică.

Întrebat dacă mărirea taxelor are vreun sens într-o ţară cu o evaziune fiscală atât de mare ca România, Jeffrey Franks a declarat că ‘în momentul de faţă, examinăm mai multe posibilităţi şi nu pot comenta niciuna dintre ele şi nici dacă creşterea taxelor va fi benefică în condiţiile evaziunii fiscale’.

Autorităţile române şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu au discutat despre majorarea TVA la 25 la sută, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

‘Se discută mai multe variante. S-au discutat şi ieri şi alaltăieri’, a spus oficialul MFP, întrebat de presă despre majorarea taxelor, după informaţiile care au apărut în ultimele două zile despre posibila majorare a cotei unice şi a TVA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata