Conservele de ton, sănătoase sau periculoase?

Conservele de pește și în special conservele de ton pe care tot mai multe persoane le cumpără sunt produse din ce în ce mai discutate. Pentru mult timp, au fost considerate a fi niște produse sănătoase, însă se vorbește tot mai mult în ziua de azi despre pericolul contaminării cu deșeuri radioactive din Oceanul Pacific. Uite câteva avantaje și dezavantaje ale conservelor de ton și cum trebuie să le alegi atunci când le achiziționezi din supermarket.

Care sunt beneficiile cărnii de ton

Tonul din conservă reprezintă o alternativă sănătoasă pentru peștele proaspăt. Modul de preparare dar și sistemul etanș de sigilare a conservelor ajută la menținerea cărnii de pește în condiții optime, fără să se altereze, timp de câțiva ani.

Carnea de ton conține din plin seleniu în mod deosebit, însă conține și procente semnificative de fosfor, potasiu și magneziu. În plus, conține cam toate vitaminele din grupul B, vitamina D și grăsimi sănătoase Omega 3 și Omega 6.

Tonul este potrivit pentru curele de slăbire, ajută metabolismul dar și circulația sângelui.

Înlătură procesele inflamatorii din organism, ajută imunitatea și mărește nivelul de energie.

De asemenea, tonul este un pește potrivit pentru momentele de stres și oboseală.

Acesta are un rol de protecție pentru celulele pielii.

Tonul ajută organele vitale să funcționeze corespunzător și previne apariția cancerului de colon, de sân sau de rinichi. În cazul copiilor, tonul contribuie la dezvoltarea musculaturii și a oaselor înainte, însă și în perioada adolescenței. De asemenea, tonul ajută la scăderea tensiunii arteriale și previne bolile cardiovasculare.

Este mai potrivit tonul în ulei sau cel în apă?

Conservele de ton în apă sau în suc propriu sunt cele mai potrivite, dacă urmezi o dietă severă de slăbire. Chiar și așa, este potrivit și tonul în ulei. Uleiul se poate scurge și poate fi înlocuit cu zeamă de lămâie, însă grăsimea care se păstrează ajută la o absorbție mai eficientă a vitaminelor.

Sunt și anumite pericole!

Acordă o mare atenție asupra cărnii de ton pe care o alegi, citește cât mai bine eticheta și vezi care este atât termenul de expirare dar și locul de unde a fost pescuit tonul.

Din cauza accidentului nuclear de la Fukushima dar și din cauza nenumăratelor deversări de reziduuri de pe coastele asiatice, peștii dar și fructele de mare din Oceanul Pacific sunt contaminate cu cesiu și mercur.

Trebuie să te ferești de peștele capturat în Pacific, în special zonele de pescuit FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88, recomandă Conf. Univ. Dr. Costel STANCIU, Președinte APC, în urma unei cercetări care a analizat peste 80% din conservele de ton de pe piața românească. Contează foarte mult și soiul de ton, iar cel mai puțin sigur pentru sănătate este tonul Albacore și tonul Bigeye.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata