Consilierul care l-a ajutat pe Cristian David să justifice 60.000 de euro, pus sub control judiciar

Procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de consilierul juridic Constantin Marius Stoica, acuzat de abuz în serviciu cu participaţie improprie şi fals material în înscrisuri oficiale, sub forma complicităţii, în dosarul în care este urmărit penal şi fostul ministru Cristian David.

Potrivit unui comunicat al DNA remis joi , la data de 21 iunie 2013, Constantin Marius Stoica a fost încunoştinţat de Cristian David cu privire la faptul că acesta din urmă nu poate justifica o sumă de bani menţionată în declaraţia sa de avere, respectiv 60.000 euro.

Constantin Marius Stoica l-a ajutat pe Cristian David, prin comunicarea datelor de identitate ale suspectei Adina Maria Hadzhieva, dispusă să încheie în mod nereal un antecontract de vânzare – cumpărare şi ulterior un contract de vânzare-cumpărare în formă autentică, cu suspecta Georgiana Dumitrescu (mama lui Cristian David).

Procurorii susţin că această măsură a avut drept consecinţă asigurarea unui folos de 60.000 euro, pe care fostul ministru Cristian David nu-l putea justifica în mod licit.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Constantin Marius Stoica trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală şi la autoritatea de supraveghere desemnată când este chemat; să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la autoritatea desemnată cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească raza teritorială a municipiului Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Potrivit DNA, pentru a justifica în declaraţia de avere depusă la data de 14 iunie 2013 intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat în fals, la rubrica ‘venituri din alte surse’, primirea a 60.000 euro, cu titlu de ‘restituire împrumut’, de la mama sa.

„Pentru ca, la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deţinerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare – cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judeţul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Această sumă a fost justificată de ministrul delegat printr-un aşa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca să-şi construiască o casă şi, la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivă a apartamentului menţionat, mama sa i-ar fi ‘restituit’ împrumutul”, declară procurorii.

Probele administrate în cauză, în perioada premergătoare încheierii actul de vânzare-cumpărare aparent, au relevat că fostul ministru Cristian David a fost profund preocupat de necesitatea încheierii unui antecontract de vânzare-cumpărare între mama sa şi o altă persoană, întrucât nu deţinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia să o menţioneze în declaraţia sa de avere, precizează DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata