Consiliul Concurenţei a amendat cu peste 2,26 milioane lei companii de pe piaţa serviciilor de taximetrie

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de peste 2,264 milioane lei (505.021 euro) opt întreprinderi active pe piața transportului de persoane în regim de taxi și dispecerat taxi din Capitală și județul Ilfov, pentru participarea la o înțelegere tacită concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi.

‘Legea concurenței interzice orice înțelegeri exprese sau tacite și orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenței pe o piață. Fiecare întreprindere trebuie să își stabilească în mod independent politica de tarife în funcție de structura costurilor implicate de desfășurarea activității și nu prin coordonare cu alte întreprinderi concurente’, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Companiile sancționate dețin circa 70% din piață la momentul înțelegerii, se arată într-un comunicat al autorității române de concurență remis, joi.

Societățile sancționate sunt Pelicanul Grup Taxi — 107.809 lei (24.039 euro), Pelicanul Grup International, filiala București — 1.396 lei (311 euro), Meridian Taxi — 173.040 lei (38.584 euro), Meridian Taxi Plus — 46.658 lei (10.404 euro), AutoCobălcescu — 1,685 milioane lei (375.831 euro), Confort taxi—4.569 lei (1.019 euro), CrisTaxi Service—219.586 lei (48. 963 euro), Grup AS 2000 Transccom-26.326 lei (5.870 euro).

Potrivit autorității române de concurență, companiile sancționate s-au înțeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi. Pentru o parte importantă dintre cei prezenți în piață, în principal pentru cei autorizați în Ilfov și al căror acces în București a suscitat numeroase dezbateri, această acțiune a constat, la momentul respectiv, într-o majorare de preț, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de prețuri mai mici, rezultate din concurența manifestată până atunci. Ulterior, peste 90% din piață s-a aliniat tarifului unic stabilit cei implicați în înțelegerea anticoncurențială, fiind eliminată orice formă de concurență prin preț între aceștia.

,,În aceeași perioadă au fost inițiate în Parlament demersuri pentru modificarea Legii taximetriei în sensul, printre altele, al permiterii accesului în București al transportatorilor autorizați în Ilfov. Trebuie menționat faptul că acțiunile autorităților de autorizare, dar și anumite prevederi legislative care facilitează schimbul de informații sensibile între întreprinderi concurente (prin consultarea acestora, grupate în asociații, în materie de tarif maxim) au favorizat respectivul comportament anticoncurențial’, se precizează în comunicatul Consiliului Concurenței.

Pe lângă sancțiunile aplicate, Consiliul Concurenței va formula recomandări autorităților de autorizare și reglementare referitoare la modalitatea de organizare și gestionare a serviciilor de transport de persoane în regim de taxi în Municipiul București și județul Ilfov, dar și factorilor implicați în legiferarea acestui domeniu la nivel național.

Decizia Consiliului Concurenței urmează a fi publicată pe site-ul autorității de concurență după obținerea acordului părților implicate cu privire la informațiile confidențiale.

Autoritatea română de concurență a sancționat, în 2010 și 2011, carteluri între operatorii de taximetrie din mai multe localități (Constanța, Timișoara, Baia Mare și Târgu-Mureș) prin care se eliminase orice formă de concurență prin preț (aceste înțelegeri având ca obiect practicarea unui același tarif) și are în curs de desfășurare o investigație privind existența unor practici aparent similare pe piața locală de taximetrie din Râmnicu Vâlcea.

În cazurile finalizate, au fost sancționate 34 de companii, amenzile aplicate fiind în valoare totală de peste 1,635 milioane lei (circa 363.438 euro). Aceste decizii au fost contestate în instanță, care însă a menținut amenzile aplicate de autoritatea de concurență. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata