Consiliul Concurenţei avertizează bancherii şi pregăteste verdictul pentru piaţa de pensii private

Discutiile bancherilor din ultima perioada au ajuns sub lupa Consiliului Concurentei, care ii atentioneaza pe sefii de banci ca schimbul de „informatii sensibile” poate intra sub incidenta Legii Concurentei.

Bancherii fac lobby puternic pentru modificarea OUG care reglementeaza contractele de credit pentru populatie. Toate bancile de pe piata au cerut ca prevederile Ordonantei sa se limiteze la cerintele directive europene. Mai clar, bancile nu vor sa renunte la comisionul de rambursare anticipata si la creditele cu dobanda variabila aflate in derulare, ci doar la cele care sunt incheiate dupa adoptarea actului normativ.

„Ii avertizam ca nu este de dorit sa faca aceleasi greseli pe le-am observant la unii jucatori de pe piata pensiilor private, ale caror actiuni se afla acum sub investigatie, iar primul verdict il vom da saptamana viitoare”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, adaugand ca sanctiunile pentru administratorii de pensii private vor consta in amenzi.

Este legitim ca membrii asociatiei sa se intalneasca si sa discute, dar in anumite conditii, schimbul de informatii sensibile intre concurenti poate avea efecte negative asupra concurentei si consumatorilor, deoarece se incalca principiul potrivit caruia toti agentii economici trebuie sa-si stabileasca in mod independent politica pe care intentioneaza s-o implementeze pe piata”, a declarat Chiritoiu.

Pe de alta parte, Radu Gratian Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor, sustine ca nu stie la ce se refera presedintele Consiliului Concurentei si nu cunoaste existenta unei sesizari in acest sens.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata