Consiliul Concurenţei ia urma licitaţiilor trucate

– Aproximativ 90% din contractele atribuite prin licitaţii verificate de inspectorii Consiliului Concurenţei s-au dovedit a fi aranjate.

Inspectorii au descoperit mai multe „tehnici” prin care ofertanţii se înţeleg între ei. De exemplu, aceştia se rotesc în mai multe licitaţii, pe principiul „aici stau eu, data viitoare tu”, aşa-zisa „mână moartă”. Cel care cedează în licitaţie poate deveni subcontractor, fapt care poate dovedi că a existat o înţelegere, înainte ca licitaţia să aibă loc.

Cu scopul de a elimina din start posibilele fraude, Consiliul Concurenţei vrea să propună îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice prin care ofertanţii vor fi obligaţi să depună la orice licitaţie o listă cu toate firmele la care mai sunt acţionari, informează Evenimentul Zilei.

De asemenea, analizează posibilitatea de a fi excluşi din licitaţii cei care sunt în conflict de interese – au rude de până la gradul patru la companiile competitoare, participante la aceeaşi licitaţie.

„Ofertantul va trebui să prezinte, în viitor, un document cu toate întreprinderile la care mai este acţionar, în acest fel putând fi depistate situaţiile în care la o licitaţie sunt prezente mai multe firme, dar, practic, totul se rezumă la o înţelegere între ele”, susţine Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Totodată, se intenţionează constituirea unei liste „neagre” cu firmele care au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei pentru că au participat cu oferte trucate la licitaţii, iar aceste firme vor fi mult mai atent monitorizate pe viitor.

Participarea cu oferte trucate la licitaţii reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale legislaţiei şi se sancţionează cu până la 10% din cifra de afaceri realizată în anul anterior aplicării amenzii.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata