Constanţa: Baza Mihail Kogălniceanu, centru de gravitate pentru retragerea militarilor SUA din Afganistan

Oficialităţi militare române şi americane şi reprezentanţi ai autorităţilor civile au participat, vineri după-amiază, la festivitatea de inaugurare a unei noi facilităţi operaţionale la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa.

Prezent la eveniment, generalul de brigadă John R. O’Connor, comandantul Teatrului de Operaţiuni nr. 21 al US Army, a declarat că noua facilitate construită la Mihail Kogălniceanu este un centru de tranzit militar al pasagerilor, care va juca un rol-cheie, în locul bazei Manas, din Kârgâzstan, în cadrul procesului de retragere a militarilor din Afganistan.

‘În 2010, Kuwaitul a fost centrul de gravitate pentru retragerea din Irak iar acum, în 2014, Baza Mihail Kogălniceanu va fi centrul de gravitate pentru retragerea din Afganistan’, a declarat generalul O’Connor, la inaugurare.

La rândul său, ofiţerul de presă al Comandamentului Teatrului de Operaţiuni nr. 21 al US Army, col. Wayne Marotto a afirmat că evenimentul inaugural marchează o oportunitate extraordinară pentru a confirma parteneriatul româno-american.

‘Parteneriatul nostru cu România a făcut posibilă consolidarea capacităţii de transport multimodal la Baza Mihail Kogălniceanu, pentru a susţine trupele noastre combatante în operaţiunile globale. Aceste noi facilităţi pun în lumină angajamentul Statelor Unite şi al naţiunilor partenere pentru NATO, Forţa Internaţională pentru Stabilitate şi partenerii săi regionali iar scopul şi forţa de susţinere a eforturilor noastre continue de la Mihail Kogălniceanu demonstrează puterea parteneriatului nostru cu România şi nivelul înalt de cooperare militară între ţările noastre”, a subliniat col. Marotto.

Potrivit informaţiilor furnizate presei de oficialii militari americani, prin noul centru de tranzit urmează să tranziteze în 2014 aproximativ 20.000-30.000 de soldaţi ce se retrag din Afganistan, Baza aeriană Mihail Kogălniceanu devenind astfel punct de tranzit pentru soldaţii americani şi echipamentele grele ce urmează să fie repatriate în Statele Unite până la sfârşitul lui 2014. Baza de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu poate asigura tranzitul a cel mult 2.000 de militari simultan.

La eveniment a participat şi generalul maior Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata