Constanţa: Primarul, viceprimarul şi şase săteni de la Cogealac, trimişi în judecată

Primarul şi viceprimarul comunei Cogealac, împreună cu şase săteni, arestaţi preventiv în cazul conflictului de la parcul eolian din localitate, iscat la sfârşitul lunii trecute, au fost trimişi în judecată de magistraţii constănţeni.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cei opt inculpaţi sunt acuzaţi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice, iar primarul Cati Hristu este cercetat penal şi pentru ultraj asupra unui poliţist, instigare publică şi apologia infracţiunilor, dosarul în acest caz fiind trimis, luni, la Judecătorie.

Totodată, a fost disjunsă cauza în vederea continuării cercetărilor faţă de un alt inculpat şi mai mulţi participanţi la tulburarea ordinii publice în aceleaşi împrejurări, iar faţă de agenţii de pază de la parcul eolian s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea de tentativă la omor, întrucât s-a apreciat că la executarea focurilor de armă împotriva inculpaţilor au acţionat în legitimă apărare.

La Cogealac, cinci bărbaţi au fost împuşcaţi cu bile de cauciuc de agenţii firmei de pază a investitorului care construieşte parcul eolian, în urma unui conflict iscat între aceştia şi zeci de săteni şi reprezentanţi ai administraţiei comunale care pretind că respectiva investiţie este ilegală.

În urma altercaţiei, primarul şi viceprimarul comunei Cogealac, precum şi şase săteni au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Conform anchetatorilor, la iniţiativa primarului comunei, mai multe persoane s-au asociat cu scopul de a comite infracţiuni, „pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale, să îi determine pe angajaţii firmei CEZ Romania SRL şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac, aşa încât o altă firmă SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul local şi primar, să instaleze parcul eolian energetic”.

Reprezentanţii firmei cehe CEZ anunţau, în 2009, că, în zona Fântânele – Cogealac, vor construi cel mai mare parc eolian din Europa, investiţia ridicându-se la 1,1 miliarde de euro. La Fântânele au fost montate până în prezent 115, dintr-un total de 139 de turbine, alte 101 de turbine urmând să fie instalate la Cogealac.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata