Constantin Niţă: Puterea de cumpărare va scădea cu o treime

Noile decizii ale autorităţilor vor reduce puterea de cumpărare a românilor cu 30 %, apreciază fostul ministru al IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă.

Noile decizii ale autorităţilor vor aduce populaţia în pragul sărăciei, cea mai afectată categorie fiind pensionarii. Reducerea puterii de cumpărare a românilor, foarte scăzută şi aşa, va mai coborî cu 30 la sută până la sfârşitul anului.

Reducerea salariilor bugetarilor va afecta cei 1,3 milioane de angajaţi şi familiile lor deci, în medie, 2,8 milioane de români, iar 5,5 milioane de pensionari îşi vor vedea puterea de cumpărare ajungând la cea din 2007′, scrie pe blogul său fostul ministru al IMM-urilor.

Constantin Niţă consideră că reducerea fondului de şomaj îi va afecta pe cei 800.000 de şomeri care nu vor putea supravieţui, neavând nici o posibilitate să-şi găsească un loc de muncă.

„Este de aşteptat ca, până la sfârşitul anului, rata şomajului să treacă de 10 la sută”, prognozează Constantin Niţă.

Alte efecte pe care fostul ministru al IMM-urilor le consideră probabile sunt menţinerea recesiunii şi în 2010, România urmând să aibă o creştere economică negativă de unu la sută.

În consecinţă, Constantin Niţă solicită urgent autorităţilor să prezinte o nouă strategie de protecţie socială şi de relansare economică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata