Constantin Niţă: România va exporta gaze numai după ce producţia internă va acoperi consumul naţional

AGERPRES: Este vorba de acea prelungire cu un an care este posibilă conform Legii energiei?

Constantin Niţă: Nu, este vorba de o recalculare a preţului şi este vorba de un alt mod de a privi graficul stabilit acum câţiva ani, întrucât au apărut noutăţi: importul şi exportul de gaze, chestiuni de transport, mişcările care au loc în zona noastră pe piaţa gaze naturale, care determină o anumită poziţionare şi un anumit mod de lucru.

AGERPRES: Cum va arăta preţul gazelor pentru populaţie la sfârşitul perioadei de liberalizare?

Constantin Niţă: N-aş putea să vă spun, dacă aş şti acest lucru aş fi mult mai inteligent decât mulţi alţii. Noi încercăm să păstrăm un preţ care să fie acomodat cu veniturile populaţiei. Guvernul a luat măsuri privind consumatorul vulnerabil, astfel încât creşterea preţului la gaze să nu afecteze foarte mult veniturile populaţiei.

AGERPRES: Aveţi în vedere alte măsuri adiacente prin care să controlaţi într-un fel preţul în piaţă?

Constantin Niţă: Nu se poate. Preţul este stabilit pe piaţă. O parte din producţia de gaze naturale va trebui pusă pe bursă, ceea ce va schimba regulile jocului, iar preţul va fi cel de pe bursă. În funcţie de acest preţ vom şti care sunt perspectivele preţului în viitor. Nu mai putem lăsa preţul fix. Şi trebuie să dăm posibilitatea consumatorilor să cumpere pe bursă. O cantitate de la Romgaz şi Petrom va fi pusă pe bursă şi, în funcţie de cerere şi ofertă, va ieşi preţul competitiv.

AGERPRES: Ce măsuri mai aveţi în plan pentru marii consumatori de gaze?

Constantin Niţă: Pentru marii consumatori de gaze în acest moment nu avem soluţii miraculoase. Noi trebuie să ne adaptăm la preţurile pieţei europene, la fel şi ei trebuie să-şi adapteze tehnologiile cu consumuri scăzute, astfel încât să poată să stea în piaţă.

AGERPRES: Când va începe exportul de gaze şi ce va însemna acest lucru pentru români?

Constantin Niţă: Să nu-şi imagineze cineva că vom lua producţia românească de gaze şi o vom vinde la export. Întâi trebuie să ne satisfacem cerinţele de pe piaţa internă. Nu putem lăsa consumatorii casnici şi industriali din România, să facem export, iar noi să stăm fără gaze naturale. Lucrul acesta nu se va întâmpla. Ci, în funcţie de posibilităţi, dacă vor fi perioade când vom putea exporta, o vom face, dacă nu, nu. În funcţie de consumul de pe piaţa internă.

AGERPRES: Adică până în momentul în care consumul de pe piaţa internă nu va fi acoperit integral de producţia noastră nu vom exporta?

Constantin Niţă: Păi nu vom putea exporta, va trebui să importăm. Să ne satisfacem cerinţele noastre şi după-aceea putem să discutăm. Sigur, după ce vor apărea alte resurse, precum cele din Marea Neagră, precum gazele de şist, atunci vom putea să luăm în calcul şi un export serios de gaze naturale.

AGERPRES: În acest moment se exportă gaze din România?

Constantin Niţă: Nu cred, pentru că nu avem posibilitate, pentru că nu funcţionează încă sistemele de interconectare bidirecţionale. Când vor fi finalizate – anul acesta vom finaliza fluxul spre Bulgaria şi spre Ungaria – atunci vom putea importa şi exporta prin aceste conducte.

AGERPRES: În ceea ce priveşte exportul de gaze şi energie în Republica Moldova, aveţi în vedere să acoperim integral consumul din această ţară?

Constantin Niţă: Da.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata