Constatul amiabil face legea pe şosele

Conform noilor reglementări legislative, de la 1 iulie posesorii de autoturisme au posibilitatea de a şi rezolva accidentele minore prin constatare amiabilă, fără a mai plăti amenzi. Toată bătaia de cap este aruncată în terenul asiguratorilor, care trebuie să stabilească a cui a fost vina producerii accidentului.

Reprezentanţii companiilor de asigurări spun că numărul mediu de persoane care vin zilnic pentru constatarea amiabilă variază între 10 şi 15, lucru ce le îngreunează activitatea.

Fără amenzi, fără puncte de penalizare

Dacă două maşini fac obiectul unui accident minor, şoferii pot sări peste amenzile date de poliţişti. Ei vor completa şi vor depune la companiile de asigurări un formular tipizat de constat amiabil, apoi inspectorii de daune vor stabili cine este vinovat.

Sarcina nu este una tocmai dificilă pentru că decizia se ia în urma declaraţiilor părţilor şi a inspecţiei tehnice, unde se stabilesc exact daunele şi cum au fost produse”, a declarat un funcţionar din cadrul Astra Asigurări Iasi.

Şoferul-victimă se adresează asiguratorului RCA al celuilalt vehicul pentru a şi acoperi costul reparaţiilor.

În ceea ce îi priveşte pe cei care şi au deschis dosarul de daune, se pare că cea mai mare dificultate o reprezintă completarea formularului de constat amiabil, necesitînd o consiliere în acest sens. Astfel, reprezentanţii companiilor de asigurări consideră că în munca inspectorilor de daune intră şi unele atribuţii ale poliţiştilor.

Sursa: Evenimentul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata