Construcţia bugetară s-a derulat sub un set de constrângeri impuse de legislaţia adoptată de Parlament în 2015, declară premierul Cioloş

11

Premierul Dacian Cioloș a declarat miercuri, 9 decembrie, că bugetul pe 2016 a fost construit având în vedere un set de constrângeri impuse de legislația adoptată de Parlament, care a determinat o creștere a cheltuielilor cu circa 12,6 miliarde de lei.

“Această construcție bugetară s-a derulat sub un set de constrângeri care au fost impuse de legislația adoptată de Parlament în cursul anului 2015, legislație care a dus la o majorare a cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde de lei. Au existat în aceste zile tot felul de opinii legate de modul în care Guvernul ar fi trebuit să abordeze sau nu această legislație, aceste decizii care au un impact bugetar semnificativ, opinii cum că Guvernul ar fi fost timorat sau că a dat dovadă de lașitate prin faptul că nu a decis să respingă anumite propuneri, eventual să le respingă prin ordonanță de urgență. (…) Guvernul a decis să respecte această legislație adoptată de Parlament și să dăm dovadă mai degrabă de curaj asumându-ne înțelepciunea de a căuta soluții pentru a aplica acest buget”, a afirmat prim-ministrul, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Potrivit lui Cioloș, pe parcursul anului viitor, Guvernul va crea premisele încadrării pe termen mediu în limitele agreate de deficit structural.

“În ceea ce privește obiectivul bugetar pe termen mediu sau MTO (…), aici Guvernul este hotărât ca pe parcursul anului 2016 să creeze premisele pentru o realiniere a deficitului structural la aceste ținte, astfel încât, pe termen mediu — pentru că acest obiectiv bugetar este calculat pe termen mediu — să ne încadrăm în limitele agreate de 1% deficit structural. Aceeași abordare o au și alte câteva state membre ale UE care au ca obiectiv respectarea pe termen mediu a acestui principiu, dar, în același timp, să își stimuleze și economia”, a explicat prim-ministrul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online