Construcţiile şi imobiliarele „prevestesc” un final îndepărtat al crizei

În viitoarea crestere economica care va urma crizei, constructiile si domeniul imobiliar vor cunoaste o inertie si vor evolua pozitiv la ceva timp dupa revenirea altor sectoare, iar acest lucru va fi benefic economiei românesti in ansamblu, care va avea o structura de crestere mai echilibrata, apreciaza Victor Safta, directorul sucursalei din România a casei de brokeraj X-Trade Brokers.

“Dinamica inregistrata de sectorul constructiilor si domeniul imobiliar sunt indicatori extrem de importanti privind finalul crizei in orice tara, iar România nu face exceptie, cu atât mai mult cu cât, similar Spaniei, cresterea economica din perioada anterioara s-a bazat prea mult pe aceste segmente.
Dintre toate tarile blocului comunitar, in luna iulie, România a inregistrat cea mai puternica scadere a activitatii in sectorul constructiilor, comparativ cu luna precedenta.

Chiar daca, asa cum e de dorit, viitoarea crestere economica – de dupa criza – va fi mai echilibrata si bazata pe mai multe sectoare de activitate – aceasta evolutie este un semnal clar privind finalul indepartat al crizei”, afirma directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Analistii de la X-Trade Brokers subliniaza ca ultimele date statistice privind sectorul constructiilor sunt indicatori ai prelungirii crizei: in trimestrul al doilea, constructiile au cunoscut un declin record, de 14,2% fata de primele 3 luni ale anului.
În continuare, in luna iulie, activitatea din constructii a scazut in România cu 9%, in raport cu luna anterioara, fata de un declin de 1,1% in Uniunea Europeana.

Statisticile oficiale mai releva ca numarul tranzactiilor imobiliare inscrise in Cartea funciara in primele 6 luni din 2009 a scazut cu 26,25%, fata de perioada similara a anului trecut.
Situatii similare, de contractii lunare accentuate pe acelasi sector, se regasesc si in alte state membre ale UE, cum ar fi Slovenia (minus 4,6%) si Spania (minus 4,1%).

Cel mai apropiat de situatia din România este cazul Spaniei, a carei economie s-a dovedit a fi foarte vulnerabila fata de criza mondiala deoarece s-a bazat prea mult pe volumul de activitate din imobiliare.
În prezent, Spania, cândva tara cu cel mai rapid ritm de crestere din zona euro, sufera o grava incetinire economica, semnalând o contractie de 4,1% in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara a anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) coborând cu 1% fata de primele 3 luni ale acestui an.

“În România atentia ramâne in prezent indreptata in mod excesiv si nesanatos asupra constructiilor. Spania este un elocvent exemplu in acest sens, iar România, la rândul sau, resimte efectele axarii asupra unui singur sector”, mai spune Victor Safta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata