Consultant fiscal: OUG114 și split TVA ar trebui eliminate

Taxele din domeniul bancar, telecom și energetic aplicate prin OUG 114/2018, precum și măsura split TVA ar trebui eliminate, iar mediul de afaceri așteaptă o poziție a Guvernului cu privire la subiect, a declarat marți Alex Milcev, liderul departamentului de asistență fiscală și juridică EY România.

„Toată lumea din mediul de afaceri consideră că OUG 114 nu a fost oportună. Aici se pune problema în ce măsură efectele ei pot fi desfăcute, total sau parţial, şi aşteptăm o poziţie a guvernului legat de o parte sau de toate măsurile. (…) Mai sunt și multe alte măsuri introduse prin OUG 114, dar impactul semnificativ financiar este pe aceste trei zone (n.r. bancar, telecom și energie). Pe scurt, considerăm că această ordonanță ar trebui abrogată, așa cum a spus foarte clar partidul actual la guvernare când a fost în opoziție. Rămâne de văzut dacă se ajunge la acestă măsură, evident trebuie făcut și un studiu detaliat legat de impactul bugetar. Știm cu toții contextul pe final de an, avem deficit mare/mic, cu siguranță nu e un răspuns simplu, dar mi se pare că e o temă care nu ar trebui să dispară”, a spus Milcev în cadrul unei întâlniri cu presa.

El a adăugat că Comisia Europeană ar putea declanșa infringement pe partea de split TVA și în consecință se așteaptă ca Guvernul să elimine măsura din fiscalitate.

„Altă problemă moștenită din anii trecuți ar fi split TVA. Acum jumătate de an Comisia Europeană a spus că există de principiu posibilitatea infringementului pe partea aceasta de split TVA. Ca răspuns, guvernul precedent a făcut un proiect de ordonanță prin care urma să ia măsuri pentru a nu ajunge la infringement. Și anume să lase split TVA dar să-l facă defapt sută la sută opțional ca să nu încalce directiva europeană. Noul guvern nu are de ales aici, va trebui să revină, cu cât mai repede cu atât mai bine, asupra acestui aspect. Și aici ne așteptăm ca acest split TVA să dispară cu totul. Adică să nu devină opțional, ci pur și simplu această complicație din legislație să dispară”, a spus Milcev.

Acesta a mai spus că există șanse ca proiectul privind consolidarea fiscală a companiilor să fie adoptat de către Parlament. Proiectul se află în Camera Deputaților, iar Guvernul precedent și-ar fi dat acordul asupra adoptării acestuia.

Totodată, o altă prioritate ar trebui să fie modificarea normelor de aplicare sau a legii pentru acordarea facilităților pentru companiile din sectorul cercetare și dezvoltare.

„Acele facilități de cercetare și dezvoltare, care în teorie există de ceva timp în legislație, vorbesc de acele facilități de scutire de impozit pe profit a companiilor care sunt active în acest domeniu al cercetării și dezvoltării. Este un sector pe care noi ca țară vrem să-l motivăm și creștem, iar legislația există, în teorie. Din păcate, în practică, felul în care este scrisă legislația previne obținerea acelor scutiri în mod clar și necontestabil de către organele fiscale”, a notat Milcev.

Potrivit acestuia, motivul care cere duce la necesitatea modificării este neclaritatea legislației.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata