Consum record înregistrat de Reţeaua Electrică de Transport, din cauza temperaturilor scăzute

Reţeaua Electrică de Transport a înregistrat un consum record de 9.300 Mwh, în noaptea de luni spre marţi (26 ianuarie 2010), din cauza condiţiilor extreme ale vremii, a declarat, marţi, directorul general al Transelectrica, Adrian Băicuşi, într-o conferinţă de presă.

‘Din cauza vremii extreme, consumul a fost mult mai mare în reţea. S-a atins un nivel record 9.300 Mwh, în noaptea de luni spre marţi, faţă de vârful atins în 2005 de 9.100 Mwh. Consumul obişnuit ar fi, pentru această perioadă, de 6.800 Mwh pe zi’, a spus Adrian Băicuşi. De asemenea, acesta a precizat că nu au existat, până în prezent, probleme în sistem.

‘Nu au existat probleme pentru sistem, deşi am avut condiţii extreme în estul ţării’, a menţionat Băicuşi. Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport, formată din 79 de staţii electrice de transformare, cu o capacitate de 35.506 MVA, şi peste 9.028 kilometri de linii electrice aeriene de 110 kV, 220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a declarat, luni, situaţie de urgenţă din cauza temperaturilor extrem de scăzute din ultimele zile. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, oprirea furnizării gazelor naturale pentru consumatorii întreruptibili şi, pe de altă parte, trecerea CET-urilor, acolo unde este posibil, pe utilizarea combustibililor alternativi, ceea ce va permite SNTGN Transgaz să gestioneze operativ sistemul, astfel încât populaţiei să i se asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, căldurii şi apei calde în condiţii de siguranţă.

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenţa condiţiilor de declarare a situaţiei de urgenţă şi a dispus ca, începând cu data de 25 ianuarie, ora 14,15, Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale să ia măsurile operative necesare, în conformitate cu prevederile Planului de măsuri pentru situaţii de urgenţă în anul gazier 2009 – 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata