Contextul internaţional este mai tulbure decât anul trecut; există premisa ca leul să rămână stabil, declară guvernatorul BNR

Contextul internațional este mai tulbure decât anul trecut, iar volatilități mai mari sau mișcări ample de capitaluri pot crea dezechilibre temporare în piață, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

„Leul a fost stabil deoarece condițiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut situație macroeconomică bună și aceasta s-a reflectat fără să fie nevoie de intervenții susținute ale BNR. Aceste condiții stabile s-au reflectat într-o stabilitate a pieței și, deci, o relativă stabilitate a leului.

Pentru viitor — în ciuda faptului că economia internațională și zona în care ne situăm nu au fost stabile, indirect spunem ca acesta este cadrul, contextul în care trebuie să gândim și viitorul — dacă situația macroeconomică internă se va menține stabilă, nu vom asista la deteriorări de indicatori și la dezechilibre mai mari. Există premisa ca leul să fie în continuare stabil”, a spus Isărescu.

El a precizat că influențele externe pot să dezechilibreze situația.

„Am trăit în 2014 asemenea situație: criza din Turcia, din Ucraina și știm ce înseamnă. Ca să nu lungesc vorba, un context internațional tulbure sau mai tulbure decât anul trecut în acest an, volatilități mai mari, mișcări mai ample de capitaluri ne vor influența, ca și până în prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piață. Problema este să nu potențăm un asemenea mediu extern instabil cu probleme economice interne, cu dezechilibre interne mai greu de administrat”, a explicat Isărescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata