Continuă demolarea construcţiilor ilegale de pe plajă la Mamaia, Costineşti şi Vama Veche

Reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi ai autorităţilor locale continuă, marţi dimineaţă, acţiunea de demolare a construcţiile ilegale de pe plajele litoralului românesc demarată luna trecută.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii (ITSC) Constanţa, Gigi Chirul, sspune că acţiunea a început la ora 7.00 şi se efectuează, simultan, în staţiunile Mamaia, Costineşti şi Vama Veche.

Ministrul Elena Udrea a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Constanţa, că vrea ca până la jumătatea lunii mai să fie demolate toate construcţiile ilegale gen chioşcuri de pe plajele litoralului, iar după terminarea sezonului estival să înceapă demolarea şi a celor masive din beton, ridicate fără autorizaţii.

Potrivit acesteia, ‘dacă ne luăm după unii primari, niciodată nu este sezonul pentru demolări, fiindcă foarte mulţi dintre ei sunt apropiaţi de cei care au construit ilegal pe plaje’.

Elena Udrea a precizat că pentru a se putea demola construcţiile ridicate fără autorizaţii, Guvernul României a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă, la propunerea MDRT, privind luarea unor măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii.

Actul normativ urmăreşte ‘asigurarea cadrului legal necesar stopării construcţiilor ilegale, care au afectat în mod grav zonele cu potenţial turistic, staţiunile turistice, rezervaţiile naţionale, zonele construite protejate şi zonele de protecţie a monumentelor istorice’, reiese dintr-un comunicat remis presei de MDRT.

Potrivit acestuia, prin noua lege se prevede desfiinţarea tuturor construcţiilor cu destinaţie turistică şi a celor realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă situate în staţiunile turistice şi în localităţile aflate pe litoralul Mării Negre care au fost ridicate fără autorizaţie sau cu depăşirea limitei autorizaţiei de construire.

Pentru ca noile prevederi legale să poată fi implementate, lucrătorii Inspectoratelor de Stat în Construcţii trebuie să constate starea de ilegalitate, să înştiinţeze MDRT, iar ministerul va soma proprietarii să desfiinţeze construcţiile în termen de 48 de ore.

În cazul în care aceştia nu vor da curs somaţiei, demolarea se va face în termen de 24 de ore de către MDRT, cu recuperarea ulterioară a cheltuielilor de la proprietarul construcţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata