Contribuţia militară română în Afganistan va ajunge până la sfârşitul anului la 1.800 de militari

România şi-a sporit substanţial contribuţia militară în Afganistan, care va ajunge la sfârşitul anului 2010 la 1.800 de militari, a precizat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu prilejul unei întrevederi cu noul comandant ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate), generalul David Petraeus.

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul român a avut marţi o întrevedere bilaterală cu generalul David Petraeus, în contextul participării la Conferinţa de la Kabul privind Afganistanul.

Ministrul român de Externe l-a felicitat pe noul comandant al ISAF pentru preluarea funcţiei şi l-a asigurat de întregul sprijin al României pentru succesul misiunii NATO în Afganistan.

Baconschi a reiterat, totodată, angajamentul ferm al României, afirmând că „nu este vorba doar de vorbe, ci de fapte”.
„România şi-a sporit substanţial contribuţia militară în Afganistan, care va ajunge la sfârşitul anului 2010 la 1.800 de militari. De asemenea, avem oameni şi în misiunea EUPOL Afganistan, condusă de Uniunea Europeană şi intenţionăm ca şi pe acest palier prezenţa noastră să sporească”, a spus şeful diplomaţiei române.

Cei doi oficiali au avut un substanţial schimb de idei asupra situaţiei actuale din Afganistan, cu un accent special asupra celei de securitate şi pregătirii condiţiilor pentru asigurarea tranziţiei tuturor responsabilităţilor către autorităţile afgane, în funcţie de condiţiile concrete înregistrate în teren.

Oficialul NATO a adresat mulţumiri pentru înaltul profesionalism al militarilor români din Afganistan şi a prezentat priorităţile ISAF, în vederea îndeplinirii mandatului încredinţat de Consiliul Nord Atlantic, pentru reconstrucţia şi stabilizarea Afganistanului.

Operaţia ISAF a fost lansată în decembrie 2001 (prin Rezoluţia CS/ONU 1386) şi viza iniţial asigurarea securităţii capitalei Kabul şi a împrejurimilor sale. Rezoluţia CS/ONU 1510 din 2003 vizează extinderea autorităţii guvernului afgan pe întreg teritoriul ţării şi instaurarea unui climat de securitate propice reconstrucţiei economice şi a statului de drept.

Potrivit mandatului, ISAF execută operaţii de stabilizare şi securizare.

Reuniunea la nivel înalt a ISAF, desfăşurată cu prilejul Summitului NATO de la Bucureşti (aprilie 2008), a adoptat un document deosebit de important – Planul Strategic Politico-Militar Cuprinzător al Alianţei pentru Afganistan, care prezintă abordarea NATO asupra Afganistanului pentru următorii cinci ani.

Summitul NATO de la Strasbourg-Kehl a luat o altă decizie importantă – crearea unei Misiuni NATO de Instruire în Afganistan (NTM-A), în cadrul căreia ISAF să asigure instruirea ofiţerilor Armatei Naţionale Afgane (ANA) şi a Poliţiei Naţionale Afgane (ANP).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata