Copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate au dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional

Copiii rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional, a afirmat, marţi, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii.

„Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi să câştige bani în alte ţări resimt situaţia ca pe un abandon. Dezvoltă sentimente de nesiguranţă, de vinovăţie, de scădere a încrederii în sine. Pe acest fond de vulnerabilitate sunt expuşi mai multor riscuri de apariţie a unor tulburări emoţionale şi de comportament, de abandon şcolar, de autoizolare. În plus, lipsa părinţilor sau a reprezentantului legal poate determina şi limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi la beneficii sociale„, a declarat Alexandrescu, la conferinţa „Părinţi plecaţi, copii singuri acasă”.

Ea a precizat că, potrivit datelor colectate de la Inspectoratele Școlare la finalul anului 2015, numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 212.352, de peste două ori şi jumătate mai mulţi decât cei aflaţi în evidenţele serviciilor publice de asistenţă socială, respectiv 85.194 de copii.

„Aşa cum decenii de-a rândul am vorbit despre generaţia copiilor cu cheia de gât, astăzi vorbim de generaţia copiilor care cresc singuri. Lipsa părinţilor sau a unui reprezentat legal poate duce la limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale”, a spus Gabriela Alexandrescu.

Citeste si:  Mămicile, sacrificate din solidaritate: "Copilul nu e o afacere, s-o închizi"

Preşedintele Salvaţi Copiii a afirmat că, ţinându-se cont de dificultăţile şi complexitatea problematicii, „se impune oferirea de servicii specializate pentru aceşti copii şi conjugarea eforturilor tuturor actorilor implicaţi”.

Diana Păun, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, a declarat că fenomenul migraţiei pentru muncă din România „reprezintă o realitate emblematică, cu efecte care se resimt nu doar la nivel macro în plan economic şi social, ci şi în cadrul familial, copiii fiind principalele victime”.

„Familia reprezintă, fără îndoială, principala sursă de sprijin pentru orice copil, iar absenţa unuia dintre părinţi sau, şi mai îngrijorător, a ambilor părinţi, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, are efecte negative asupra dezvoltării personalităţii copilului şi, pe termen lung, asupra integrării acestuia în societate”, a afirmat Diana Păun.

Potrivit Mariei Gheorghiu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, iniţiativa Salvaţi Copiii este bine-venită în contextul în care la Guvern există un pachet pentru combaterea sărăciei, care se adresează populaţiei în general, dar mai ales grupurilor vulnerabile. „Iar copiii sunt mare parte din aceste grupuri vulnerabile”, a completat ea.

Solistul trupei Voltaj, Călin Goia, a subliniat, la rândul său, că mediatizarea problemelor cu care se confruntă copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate este un lucru benefic care va ajuta la rezolvarea lor.

Citeste si:  IŞMB: Rată de promovare de 64,21% la simularea evaluării naţionale în Capitală

„Suntem, în primul rând, părinţi şi, în momentul în care am aflat despre dimensiunile acestei drame, ne-am hotărât să facem ceva, mai mult decât făcusem până atunci. Și rolul nostru, ca artişti, este tocmai acesta, să facem cauza lor cât mai cunoscută. (…) Cu cât o problemă o aduci mai în faţă şi o pui pe tapet, cu atât se va rezolva mai repede. (…) Considerăm că o problemă se rezolvă mai repede dacă o mediatizezi şi o aduci la cunoştinţa maselor şi este un semnal de alarmă de care trebuie să ţină seama şi autorităţile, pentru că până la urmă autorităţile sunt cele care pot mai uşor să rezolve problemele acestea”, a declarat Călin Goia, ambasador Salvaţi Copiii.

El a precizat că aceste probleme trebuie rezolvate cât mai repede. „Nu trebuie să ne fie ruşine, trebuie să rezolvăm problema pentru că, dacă nu o rezolvăm acum, peste 10 ani deja vrea prea târziu, vom avea o generaţie marcată din punct de vedere psihologic de această traumă sufletească”, a spus solistul trupei Voltaj.
(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner