Coplata agreată de medicii de familie

Reprezentanţii medicilor de familie sunt de acord cu introducerea coplăţii întrucât aceasta va reduce numărul de solicitări ale pacienţilor pentru trimiteri şi analize.

Preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr.Rodica Tănăsescu, a declarat miercuri (10 februarie 2010) că este o măsură care trebuie luată întrucât este cerută de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Ea a adăugat că introducerea coplăţii va descuraja cererile pacienţilor pentru trimiteri şi analize precizând că, în prezent, 10 – 15% dintre pacienţi vin să solicite diferite trimiteri, din proprie iniţiativă.
În opinia dr. Tănăsescu trebuie identificaţi cei care plătesc şi care nu. În cazul excepţiilor trebuie identificate sursele de finanţare pentru aceştia. Ea a adăugat că suma pentru coplată la medicul de familie va fi probabil cea mai mică.

Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi cei ai Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor au susţinut la rândul lor că vor fi de acord cu coplata numai dacă sumele colectate vor fi utilizate pentru specialităţile respective şi nu ca să acopere golurile de finanţare din sistemul de sănătate.

Introducerea coplăţii a fost discutată şi în ministeriatul dr. Ionuţ Bazac. Acesta avansase câteva posibile cifre pentru coplată – de exemplu, cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program se propunea să fie taxată cu 15 lei, iar pentru consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale o contribuţie personală de 20 de lei.

Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    Nu mai avem drept nici la sanatate.Ar fi bine ca doctori sa primeasca bani, dar sa nu cunva sa munceasca.E catastrofal goana asta dupa bani fara munca in capitalism.

  2. tinca spune

    DA LA PENSIA DE 500 DE RONI PE CARE O PRIMIM DUPA 20 DE ANI DE MUNCA VI SE PARE PUTIN O TAXA DE 10 RONI . PLUS MEDICAMENTELE.
    MURIM SIGUR SI SE IMPUTINEAZA CEI CE PRIMESC PENSIE .////////

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata