Coplata nu scoate şpaga din spitale. Cât plătim pentru sănătate?

– Potrivit ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, banii proveniţi din coplată se vor duce doar în vistieria instituţiei sanitare. Doctorii nu vor beneficia direct de niciun procent din acest  venit suplimentar, în ciuda corupţiei din sistem.

– De la 1 ianuarie 2011, pacientul va plăti 50 de lei pe lună pentru tichetele de sănătate.

– Un studiu despre corupţia din sănătate arată că, lunar, fiecare român dă 12 lei şpagă la medic.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul„, că banii din coplată vor rămâne la spital: „Întreaga sumă rămâne la prestatorul de servicii, adică la bugetul spitalului. Medicului nu-i va reveni niciun ban, în mod direct. În acest moment, în lege nu este stabilit un procent din consultaţie care să-i revină cadrului medical. Banii care se vor strânge din tichetele de sănătate se vor cheltui pe infrastructură, dotări, tratamente, medicamente„, a declarat Cseke Attila.

Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii, pacienţii vor plăti o sumă de bani, contra unei chitanţe, pentru fiecare consultaţie la spital, la medicul de familie sau la medicul din ambulatoriu, dar nu mai mult de 600 de lei pe an, adică în jur de 50 de lei pe lună.

Astfel, pacienţii vor plăti, pe lângă contribuţia la asigurările medicale de 5,5% din salariul brut lunar, şi consultaţiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu şi spital. Mai exact, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu, 15 lei. Vizita la medicul specialist va costa 10 lei, iar în afara programului său de lucru, 20 de lei. Când vom chema ambulanţa vom plăti 20 de lei. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. oana spune

    eu deja platesc lunar din salar 315 lei, pentru ca am din fericire un salar decent. de ce sa mai platesc 5 lei cand merg o data pe an la medicul de familie pentru vizita de rutina? din cei 315 lei pe luna, care ii ia statul roman degeaba, nu poate sa vireze medicului de familie 5 lei pe an? multumim guvernului „sa traiti bine” si luminatului conducator ca au gasit inca o metoda sa fure banii munciti ai oamenilor. Ce fac cei cu probleme de sanatate care merg de nevoie si de trei ori pe luna la medic, sau cheama ambulanta de 4 ori pe luna? 90% chema ambulanta de nevoie nu de placere. Dar cine sa inteleaga?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata