Copos: Am fost calomniat brutal; am comandat un raport de plagiat

Omul de afaceri George Copos a declarat vineri că a comandat un raport de plagiat la o firmă de specialitate cu privire la cartea „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, susținând că a fost calomniat „brutal” în presă în legătură cu un presupus plagiat.

Declarația a fost făcută la Tribunalul București, acolo unde se desfășoară un nou termen al dosarului „Loteria II”, în care Copos este judecat pentru spălare de bani.

„În ultimele zile am fost calomniat brutal. Brutal poate fără să vreți voi (jurnaliștii — n.r.), care sunteți a patra putere în stat. Astăzi voi avea un raport de plagiat pentru cartea ‘Alianțe matrimoniale’ de la o firmă de specialitate și voi trimite acest raport și către mass-media. Am tot respectul pentru domnul Cătălin Parfene, care sunt sigur că a depus un efort mare la lucrarea domniei sale. Dar vreau să îi spun că o carte care nu a fost publicată niciodată nu poate fi plagiată. Îmi asum toată responsabilitatea pentru toate lucrările pe care le-am scris în cele 400 de zile de detenție. (…) În momentul în care voi avea raportul de plagiat voi lua o decizie în consecință. Probabil că mă voi adresa și eu instanței de judecată, pentru că au fost prea mulți acoperiți care și-au vărsat veninul împotriva mea. Dacă la toate cele cinci cărți, raportul de plagiat este unul corect, sub 3-4%, atunci înseamnă că voi m-ați calomniat pe nedrept”, a declarat Copos.

În timpul detenției, George Copos a publicat patru cărți la editura Niculescu — „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, „Tășnadul medieval”, „Franciza vs management în industria hotelieră” și „Turismul — vector de interculturalitate” — și o carte la editura Meteor Press — „Turismul european durabil și provocările lui”.

Tirajul acestor cărți au fost cumpărat integral de către George Copos, oamenii săi apropiați ridicându-le imediat după tipărire.

După ce a fost eliberat condiționat din penitenciar, George Copos a fost acuzat de plagiat.

Astfel, jurnalistul Cătălin Parfene a scris pe Facebook că tema lucrării sale de masterat — „Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărțile scrise de Copos — „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

Mai mult, cartea scrisă de Copos are o prefață semnată de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat și lucrarea de masterat a lui Cătălin Parfene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata