Coridorul Nord-Sud, soluţie pentru creşterea securităţii energetice şi a competitivităţii României

Coridorul Nord-Sud, o serie de proiecte de infrastructură energetică legate între ele, reprezintă cheia pentru finalizarea procesului european de integrare și o soluție pentru creșterea securității energetice și a competitivității României, se arată într-un raport Roland Berger, remis miercuri.

Coridorul Nord-Sud constă dintr-o serie de proiecte de infrastructură energetică legate între ele și care ar putea conecta piețele din centrul Europei, atât între ele, cât și cu cele din vestul Europei. În ceea ce privește transportul de gaz, coridorul va stabili o rețea de conducte și interconectori de la Marea Baltică la cea Adriatică.

În aceeași regiune, coridorul va extinde rețeaua de conducte de țiței existentă și va crea o nouă conexiune care va permite transportul țițeiului via Marea Baltică și Adriatică, spre țările din Europa Centrală. Pentru sectorul electric, coridorul va implementa linii de transmisie de înaltă tensiune pentru a conecta Statele Baltice cu celelalte țări, inclusiv Polonia, se precizează în raportul citat.

,,Credem ca acest coridor trebuie realizat bucată cu bucată, în măsura în care cererea și oferta se dezvoltă pe piețele relevante. Această abordare va permite proiectelor să fie implementate răspunzând nevoilor pieței, cu acces la finanțare prin intermediul autorităților de reglementare naționale, folosind fonduri și instrumente financiare destinate acestui scop’, a declarat Pawel Olechnowicz, președintele Central Europe Energy Partners (CEEP).

Această infrastructură va reprezenta coloana vertebrală a Europei Centrale conform experților și va consolida securitatea energetică a regiunii.

Raportul ‘Making it happen. Paving the way for the Central European North-South Infrastructure Corridor’ a fost prezentat în cadrul unei dezbateri ce a avut loc în Krynica, Polonia. Autorii raportului au subliniat că implementarea componentelor cheie ale acestui coridor până în 2020 ar trebui să fie un angajament comun al Comisiei Europene, guvernelor naționale, operatorilor sistemelor de transmisie și organismelor de finanțare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: AFP

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata