Corina Chiriac: Organizatorii privaţi de evenimente nu suportă cheltuieli pentru ca artiştii tineri să se formeze

Cântăreaţa Corina Chiriac, care a jurizat sâmbătă, 3 mai, prima ediţie a Festivalului de muzică pentru copii şi adolescenţi ‘Vocea Cetăţii 2014’ de la Sighişoara, alături de Stela Enache, Horia Moculescu şi Marius Țeicu, a declarat că, din păcate, organizatorii privaţi de evenimente nu îşi asumă cheltuieli pentru ca artiştii tineri să se formeze şi să prindă experienţă, aşa cum se întâmpla înainte de 1989.

Corina Chiriac a spus că din acest punct de vedere, fiecare festival de gen, cum este şi ‘Vocea Cetăţii’ de la Sighişoara, este o şansă pentru un copil şi un tânăr talentat să îşi demonstreze valoarea. ‘Din păcate în România nu mai există un show-biz, ca înainte de 1989, când exista Agenţia de Impresariat Artistic, care organiza, dacă nu lunar, o dată la două-trei luni un turneu naţional de 10-14 zile, cu tineri atât pe cale de a se afirma, cât şi cu artişti celebri. Eu, de exemplu, deschideam spectacole ca tânăr debutant la vedete precum Anda Călugăreanu, formaţia Roşu şi Negru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru şi mulţi alţi solişti. Din păcate acest gen de activitate nu mai există. Organizatorii privaţi nu suportă astfel de cheltuieli pentru ca artiştii tineri să se formeze şi să intre într-un alt gen de circuite ulterior. Fiecare ocazie — mai ales în perioade de criză artistică şi de evenimente — în care un tânăr poate să apară, cum e şi cel de azi, e util pentru că nu ştii ce destin poate să aibă un copil şi fiecare copil talentat merită să aibă o şansă de afirmare. Și chiar dacă acel copil nu va avea poate o carieră pe scenă, ci în alt domeniu, important este că a apărut pe scenă şi şi-a înfrânt timiditatea, emoţiile, şi de a se familiariza cu lupta pentru existenţă până la urmă’, a arătat Corina Chiriac.

Artista a ţinut să îi mulţumească organizatorului principal al Festivalului ‘Vocea Cetăţii 2014’, Silvana Vasilescu, din partea Fundaţiei Elan, ‘care a depus o cantitate incredibilă de efort şi de muncă pentru a face posibil acest eveniment’, urând manifestării viaţă lungă.

Marius Țeicu a subliniat, la rândul său, că orice concurs în care sunt implicaţi copiii îl interesează, mai ales că a scris foarte multe melodii pentru copii. ‘Am scris patru music-hall-uri care se joacă în toată ţara, printre care Mary Poppins, Micuţa Dorothy, Gulliver în ţara piticilor şi aşa mai departe, deci lumea copiilor îmi este dragă şi lucrul acesta îl fac cu cea mai mare plăcere şi dragoste pentru ei’, a arătat Mariuş Țeicu.

La prima ediţie a Festivalului de muzică pentru copii şi adolescenţi ‘Vocea Cetăţii 2014’ de la Sighişoara, 56 de copii şi adolescenţi din toată ţara, interpreţi de muzică uşoară românească, au concurat sâmbătă, în patru grupe de vârstă, pentru a-i impresiona pe membrii juriului.

‘Fundaţia Elan derulează de 20 de ani programe culturale, în mod special în Sighişoara, pentru că membrii fondatori provin de aici. Proiectul acesta vine după un proiect de festival de muzică clasică, pentru că am constatat că pe zona Ardealului sunt foarte puţine festivaluri de gen, respectiv muzică uşoară pentru copii, şi am organizat un festival în colaborare foarte strânsă cu Primăria municipiului Sighişoara, care ne-a susţinut, Festivalul ‘Vocea Cetăţii’. Festivalul se derulează în acest an într-o singură zi, pe patru grupe de vârstă, 6-8 ani, 9-11 ani, 12-14 ani şi 15-18 ani. Se vor decerna câte trei premii pe grupe, trofeul grupei şi marele trofeu al Festivalului Cetăţii. Am calibrat iniţial grupele la câte 10 competitori, fiind un festival mic şi am vrut să avem un control al calităţii, însă datorită numărului mare de copii înscrişi în faza de preselecţie a trebuit să mărim grupele, astfel încât avem 56 de competitori’, a declarat Silvana Vasilescu din partea Fundaţiei Elan.

Potrivit Silvanei Vasilescu, Fundaţia Elan va încerca să îi sprijine pe câştigătorii competiţiei astfel încât cei cu adevărat talentaţi să îşi poată îndeplini visul de a deveni cântăreţi, însă doreşte să continue proiectul.

‘De anul viitor dorim să îl transformăm în festival internaţional, care să se desfăşoare pe parcursul a trei zile — iniţial am gândit chiar şapte zile, dar să vedem, vom avea un an la dispoziţie şi să învăţăm. Sper să fie un cadou frumos pentru Sighişoara şi pentru copii. De ce ne-am implicat? Când un om are un vis, o speranţă, trebuie să i se dea o şansă, iar atunci când se organizează un festival corect jurizat, toată lumea are de câştigat’, a subliniat Silvana Vasilescu.

Organizatorul principal a arătat că fiecare concurent s-a înscris cu o singură melodie din repertoriul românesc de gen, iar concurenţii de alte naţionalităţi aveau posibilitatea de a interpreta melodia în limba maternă, însă niciun copil nu a solicitat acest lucru.

Directorul executiv al Fundaţiei Elan, Luminiţa Tcacenco, a declarat că organizaţia sa s-a implicat, din 1993, până în 2013, în Academia Muzicală de Vară Sighişoara, care a devenit apoi Academia Sighişoara şi a ajuns la ediţia a XXI-a, iar de anul trecut a decis să promoveze un alt gen de muzică, şi anume muzica uşoară pentru copii şi adolescenţi. ‘De anul trecut am decis să ne ocupăm de muzică uşoară — deşi nu e deloc uşoară — şi ne dorim ca acest nou proiect să devină unul la fel de ambiţios şi frumos, cum este Academia Sighişoara, care este matur şi în plină împlinire. Am predat ştafeta fiicei mele, Silvana Vasilescu, care se ocupă de acest proiect şi îmi doresc să se ocupe cel puţin 20 de ani de acesta’, a afirmat Luminiţa Tcacenco.

Fundaţia Elan în colaborare cu Primăria Sighişoara au organizat, sâmbătă, prima ediţie a Festivalului de muzică pentru copii şi adolescenţi ‘Vocea Cetăţii 2014’. Toate cele 56 de melodii înscrie în concursul desfăşurat la Sala Barocă a Primăriei Sighişoara au fost proiectate pe un ecran în Piaţa Centrală a Cetăţii Medievală.

‘Vocea Cetăţii 2014’ s-a  încheiat sâmbătă seara cu festivitatea de premiere, cu Balul Festivalului şi cu un concert susţinut de Corina Chiriac, la Vila Franka din Sighişoara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata