Corina Creţu: Grecia ar putea avea pierderi în investiţii de 2 miliarde euro; acum totul este suspendat

Grecia are o absorbție a fondurilor europene de 90%, dar ar putea avea pierderi în investiții de 2 miliarde euro, întrucât acum totul este suspendat, a declarat, marți, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.

„Grecia, la ora actuală, are o absorbție de 90% fonduri europene pentru perioada 2007 — 2013, dar sunt foarte îngrijorată pentru cei 10% absorbție care, dacă nu se vor face, vor însemna pierderi în investiții de 2 miliarde euro. La această oră totul este suspendat pentru că se așteaptă negocierea unui nou program (de asistență — n. r.). Această negociere a unui noi program presupune un proces foarte complicat”, a spus Crețu.

Ea a precizat că, în cazul în care se va ajunge la o înțelegere între Guvernul elen, Eurogrup și Comisia Europeană, CE este gata să facă tot ce îi stă în putință pentru a ajuta Grecia.

„Dacă se va ajunge la un acord, țineți cont că acest program va trebui să treacă prin toate parlamentele naționale, ceea ce îngreunează, dar pe de altă parte este și dreptul țărilor net contributoare, să-și spună cuvântul în legătură cu situația din Grecia”, a precizat comisarul european.

De asemenea, Corina Crețu a amintit că a avut o vizită oficială în Grecia, la cererea președintelui Comisiei Europene.

„Mingea este în curtea autorităților elene la această oră. Așteptăm cu mare interes care va fi planul lor de acțiune și cum vor vedea să mergem mai departe. Eu am avut o primă vizită oficială în Grecia acum mai mult de o lună, la cererea președintelui Juncker (Jean-Claude Juncker, președintele CE — n. r.), pentru a exploata care sunt posibilitățile de folosire a fondurilor europene. Sigur că noi, ca și politică regională, nu putem rezolva această problemă pe termen scurt a lichidității în Grecia, dar, pe de altă parte, avem un program de peste 20 de miliarde euro în perioada 2014 — 2020”, a explicat oficialul european. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata