Corlăţean: Un exerciţiu 5+2 nu este posibil în acest moment

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, susţine că ”un exerciţiu 5+2 nu este posibil în acest moment” şi afirmă că formatul pentru negocierile legate de reglementarea conflictului transnistrean au avut şi ”merite dar şi dezavantaje”.

„Cred că la acest moment este nevoie să ne concentrăm asupra procesului de normalizare politică în Ucraina, pentru că formatul 5+2 a avut şi merite, dar a avut şi dezavantaje, pentru că dacă e să mă refer la dezavantaje, a lipsit voinţa politică de a intra în gestionarea subiectelor politice de fond, cele cu adevărat serioase, legate de reglementarea conflictului transnistrean. În acest moment, într-o astfel de situaţie fierbinte, vă daţi seama că un exerciţiu 5+2 nu este posibil în acest moment. Deci este nevoie ca situaţia din regiune să se calmeze, să se gestioneze în plan politic şi nu militar, pentru a vedea care sunt modalităţile de relansare a dialogului politic în sens mai larg”, a explicat Corlăţean, marţi, la RFI, întrebat dacă formatul 5+2 din negocierile privind Transnistria ar trebui schimbat.

„În orice caz, iată că prelungirea acestei situaţii de conflicte îngheţate, conflicte prelungite dezavantajează vecinătatea Uniunii Europene şi Uniunea Europeană conştientizează faptul că ar fi trebuit să fie mai activă, mult mai activă, mai angajată de mai multă vreme”, a mai spus şeful diplomaţiei române.

Europarlamentarul Cristian Preda susţine că România trebuie să intre într-un format de negocieri referitor la Ucraina şi, în context, subliniază importanţa schimbării formatului 5+2 din negocierile cu Transnistria.

„România trebuie să intre într-un format de negocieri referitor la Ucraina. E vecinul nostru, avem o experienţă în ceea ce înseamnă politica post-comunistă şi cred că suntem în măsură acum să o folosim în sensul bun al termenului. Pe de altă parte, cred că România trebuie să fie, aşa cum a sugerat-o şi preşedintele prin poziţionarea de ieri, foarte activă în tot ce înseamnă negociere în această zonă. Trebuie, de pildă, să susţinem ca formatul 5+2 din negocierile referitoare la teritoriul transnistrean să fie schimbat şi Uniunea să capete un rol determinat acolo, şi nu doar să fie una din părţile care observă”, a declarat Cristian Preda, vineri, la RFI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata