Corpul de control al IGPF verifică actele de studiu ale poliţiştilor de frontieră din Vaslui

48

Corpul de Control al Inspectorului General al Poliţiei de Frontieră Române a demarat o acţiune de control la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui, unde verifică actele de studii în baza cărora s-au angajat zeci de poliţişti din instituţie, existând suspiciuni că unele dintre aceste documente ar fi false.

În vizorul comisiei de control au intrat 40 de poliţişti de frontieră despre care se presupune că s-au angajat în sistem folosindu-se de acte de studiu false. Până la această dată, patru poliţişti de frontieră au fost deja condamnaţi de judecători, dovedindu-se că diplomele de bacalaureat în baza cărora s-au angajat sunt false.
De asemenea, procurorii huşeni au finalizat în cursul săptămânii trecute cercetările în cazul unui alt poliţist angajat în baza unor acte şcolare falsificate. Ca şi în cazul celor 4, el a făcut rost de documente din Republica Moldova din care reieşea faptul că ar fi absolvit două clase liceale la Chişinău.

Potrivit anchetatorilor, poliţiştii de frontieră au recurs la această metodă în anul 2006, când posturile de sergent din cadrul IJPF Vaslui au fost transformate în posturi de agent. Pentru a ocupa noile funcţii, sergenţii au fost obligaţi să aibă minimum de studii liceale. Mulţi dintre ei erau absolvenţi de opt clase sau şcoli profesionale.

‘Într-adevăr, se află la noi Corpul de Control, însă nu vă putem oferi relaţii în acest sens, pentru că nu este de competenţa noastră. Verificările sunt în desfăşurare şi nu putem spune mai multe. Probabil, la sfârşitul verificărilor, la Inspectoratul General vor fi făcute publice şi rezultatele acestora.
Tot ce pot preciza este că se fac verificări la actele de studii ale mai multor poliţişti de frontieră’, a declarat duminică (5 septembrie 2010) seară comisarul-şef Valeriu Bodoga, inspectorul-şef al IJPF Vaslui.

Ancheta de la IJPF Vaslui vine după ce în primăvara acestui an patru poliţişti de frontieră (unul dintre ei transferat în timpul cercetărilor la IPJ Vaslui) au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi cu suspendare pentru că s-au folosit de diplome false pentru a se angaja la IJPF Vaslui.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online