Corpul de Control al premierului va demara o verificare la Secretariatul de Stat pentru problemele revoluţionarilor

Corpul de control al premierului va demara marți, 6 ianuarie, o verificare la Secretariatul de stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, a declarat  secretarul de stat pentru problemele revoluționarilor, Adrian Sanda.

„De mâine (marți — n.r.) se va efectua un control al Corpului de control al primului-ministru. Iar eu bănuiesc și aș vrea să să întâmple și acest lucru, că va avea ca țintă și ca obiectiv și drepturile obținute de revoluționari, numărul revoluționarilor pe categorii, drepturile acestora cumulate.

Nu e vorba despre activitatea Secretariatului, este vorba despre ceea ce înseamnă relația revoluționari — drepturi alocate, încasate de-a lungul timpului. (…) Sper ca mâine să fie (controlul — n.r.) și pe această temă pentru că sunt foarte multe drepturi de care revoluționarii beneficiază. Până la urmă românii trebuie să știe cui se plătesc drepturi, de ce i se plătesc drepturi, în baza căror legi și mai ales dacă sunt justificat făcute aceste plăți”, a declarat secretarul de stat pentru problemele revoluționarilor.

Adrian Sanda a adăugat că nu s-a făcut niciodată o centralizare a acestor drepturi.

„Nu se poate face această inventariere, dar măcar așa, în linii mari. Adică, ne facem și de rușine, vrem să facem ordine, toată lumea spune că vrem să ne facem ordine în casa noastră, iar când vine cineva cu o idee bună care arată și adevărul istoric și separarea dintre cei care ne-au asuprit și cei care am ieșit în stradă ne trezim cu tot felul de minuni. Nu e în regulă. Înseamnă că nu dorește din partea revoluționarilor această ordine. Ori, eu nu pot să fiu de acord cu așa ceva”, a declarat secretarul de stat pentru problemele revoluționarilor.

Reprezentanți ai mai multor asociații de revoluționari s-au întâlnit luni la Guvern cu secretarul de stat pentru dialog social, Alexandra Braica, și cu secretarul de stat pentru problemele revoluționarilor, Adrian Sanda, cerând abrogarea OUG 95/2014 care modifică Legea 341/2004 în sensul în care beneficiază de recunoștința statului român numai persoanele care au avut un rol determinant în victoria Revoluției din 1989.

Câteva zeci de revoluționari au protestat luni în fața sediului Guvernului și ulterior în fața sediului PSD, cerând renunțarea la OUG 95/2014.

Guvernul a modificat în ultima ședință din 2014 printr-o ordonanță de urgență, OUG 95/2014, Legea recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției din 1989 (Legea 341/2004), în sensul în care beneficiază de recunoștința statului român numai persoanele care au avut un rol determinant în victoria Revoluției din 1989.

Astfel, Guvernul a introdus titlul de „Luptător cu rol determinant” pentru care este nevoie de obținerea unui nou certificat de revoluționar acordat celor care, „în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției din 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și aparat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului”.

Persoanelor care dețin în prezent titlul de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite” li se vor elibera noi certificate pentru obținerea titlului de „Luptător cu Rol Determinant”, dacă îndeplinesc condițiile stabilite de lege și au avizul unei comisii parlamentare. Această comisie va înainta, ulterior, șefului statului propunerile de atribuire a acestui titlu.

La nivel național sunt emise 22.000 de certificate de revoluționar, împărțite în mai multe categorii: 2.300 de urmași ai eroilor martiri, 2.600 de răniți, 800 de arestați, 136 răniți și deținuți și peste 16.000 de luptători cu merite deosebite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata