Costică Constanda atacă în instanţă schimbul de terenuri Satul Francez – Parcul Bordei

Omul de afaceri Costică Constanda a introdus, la Tribunalul Bucureşti, o acţiune împotriva Primăriei Capitalei, în care cere anularea contractului privind schimbul de terenuri Satul Francez contra Parcul Bordei.

Primul termen al procesului a avut loc luni (19 aprilie 2010), însă dosarul a fost amânat pentru 14 iunie, când se va stabili valoarea taxei de timbru. Constanda solicită judecătorilor anularea documentului semnat în martie 2008 cu primarul de atunci al Bucureştiului Adriean Videanu, prin care a intrat în posesia Satului Francez, în schimbul cedării Parcului Bordei către Primăria Capitalei.

Omul de afaceri declară că terenul primit în Satul Francez nu are nicio valoare, deoarece pe el nu se poate construi, în urma refuzului Consiliului General al Municipiului Bucureşti de a aproba PUZ-ul pentru Şoseaua Nordului 114-140 (Satul Francez). Constanda cere instanţei să oblige Primăria Capitalei la plata unor mari sume de bani, de aproximativ 150 de milioane de lei.

Din această sumă, 29,7 milioane de euro reprezintă despăgubirile stabilite în 2007 de Curtea de Apel Bucureşti pentru întârzierea aprobării PUZ-ului aferent Parcului Bordei, 6,4 milioane de euro, pe care el şi soţia sa i-au achitat Primăriei în schimbul clădirilor existente în Satul Francez şi 113 milioane de euro, reprezentând valoarea terenului din Parcul Bordei.

În martie 2008, reprezentanţii Primăriei şi soţii Constanda semnau un document prin care se realiza un schimb de terenuri. Terenul din zona Bordei trecea în proprietatea Primăriei, fiind declarat domeniu public şi amenajat ca parc. Familia Constanda primea la schimb 28.500 de mp în zona Satului Francez, plus clădirile care valorau 6,4 milioane de euro.

Soţii Constanda renunţau la 29 de milioane de euro, despăgubiri stabilite de Curtea de Apel, iar autorităţile le promiteau aprobarea unui PUZ (cu parametrii urbanistici: Coeficient de Ocupare a Terenului = 60 la sută, Coeficient de Utilizare al Terenului = 3,5 şi înalţimea maximă, parter şi 5 etaje, adică 28 de metri înălţime) pentru Satul Francez.
Acest PUZ i-ar fi permis lui Constanda să construiască imobile de şapte etaje în Satul Francez, însă Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a fost de acord.
Acum, Constanda nu mai doreşte să reintre în posesia Parcului Bordei, deoarece terenul de aici este trecut în domeniul public al municipalităţii şi consideră că Primăria Capitalei trebuie să-i plătească contravaloarea domeniului, care se ridică, în opinia sa, la 113 milioane de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata