Costoiu: Avem ca obiectiv investiţii în cercetare de 2% din PIB până în 2020, din surse publice sau private

România are ca obiectiv realizarea de investiții în cercetare reprezentând 2% din Produsul Intern Brut până în anul 2020, din surse private sau publice, a declarat marți ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare, Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, în cadrul Summitului UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist.

„România este decisă să atingă cele cinci obiective cheie stabilite de Europa în domeniul angajării, inovării, energiei, educației și incluziunii sociale. Fiind conștienți de adevăratele beneficii și de potențialul investițiilor în cercetare, ne-am stabilit ca țintă investiții de 2% din PIB, din resurse private sau de la buget, în cercetare până în 2020”, a explicat Mihnea Costoiu.

El a precizat că România urmărește cu interes programele viitoare ale Uniunii Europene pentru cercetare și inovare. „Este vorba de strategia Orizont 2020, care concentrează potențialul european în domeniul cercetării în trei domenii principale: excelență în știință, lidership industrial și provocări sociale. La nivel național, strategia 2014 — 2020 a fost adoptată astăzi de Guvern, și este axată pe trei arii prioritare”, a mai spus ministrul de resort.

Ministrul Costoiu a precizat că, în perioada 2014 — 2020, România a investit, numai în cercetare, mai mult de un miliard de euro.

Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est — „Pe drumul spre stabilitate și creștere”, organizat la București de publicația The Economist, dezbate marți perspectivele economice ale regiunii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata