Costoiu: Probabil în iunie vom inaugura cel mai puternic laser din Europa

România va inaugura cel mai probabil în luna iunie primul laser de un petawatt (PW), cel mai puternic din Europa și al doilea din lume după cel din Statele Unite, care are 1,7 PW, a anunțat miercuri ministrul delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu.

„Medicina este unul dintre domeniile pe care le vom spijini în perioada următoare și la Măgurele cu sume extrem de generoase. De altfel, primele aplicații vor începe foarte curând, când, probabil în luna iunie, vom inaugura primul laser de mare putere din Europa, de un PW, cel mai mare laser de mare putere din Europa, al doilea din lume după cel de la Barclay-Livermore, de 1,7 PW, și care va avea prime aplicații în zona medicală. Probabil în luna iunie vom avea inaugurarea oficială cu o aplicație la acest laser”, a spus Costoiu la o conferință organizată cu prilejul celui de-al XXX-lea Congres al Asociației Române de Urologie.

Proiectul științific amintit de ministrul delegat Mihnea Costoiu nu are legătură cu Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele. Laserul de un petawat este realizat de Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL) .

Proiectul CETAL a început prin programul IMPACT, în 2007, parte a Planului Național de Dezvoltare 2007-2013, conform informațiilor publicate pe site-ul proiectului, http://cetal.inflpr.ro/.

Cererea de finanțare a proiectului CETAL a participat la competiția pentru propuneri de proiecte mari de investiții în infrastructura de cercetare, prin Programul Operațional Sectorial privind Creșterea Competitivității Economice.

Contractul cu Autoritatea Națională de Cercetare Științifică a fost semnat în noiembrie 2008, dar din cauza crizei economice finanțarea activităților a fost decalată până în februarie 2010, când de altfel a și început proiectul, conform sursei citate.

Clădirea CETAL este fosta centrală termică a platformei Măgurele. Au urmat mai multe întârzieri legate de reconfigurarea și reabilitarea clădirii pentru a rezista testelor cu laserul hiperintens de un PW, în 2011.

În aprilie 2012 a început realizarea buncărului pentru laserul de un PW, iar primele teste au fost anunțate pentru 2013, se arată pe site-ul CETAL.

Referindu-se și la ELI-NP, Costoiu a spus că, de curând, a luat decizia de a include universitățile de medicină și centrele de medicină în forumul academic al acestui proiect.

„Am încercat în acest an și jumătate să aducem cât mai aproape cercetarea de oameni. Ne dorim și mi-am dorit în această perioadă să susținem foarte mult cercetarea aplicată și mă bucur de faptul că principalii beneficiari ai cercetării aplicate sunt medici, spitale, centre medicale în general. Practic, în toate aplicațiile, în toate call-urile de proiecte, cum numim apelurile de proiecte pe care le-am lansat, medicina a fost prezentă cu foarte multe proiecte și foarte multe dintre aceste proiecte depuse au fost aprobate și sunt în finanțare. Am semnat de curând, mai puțin de o lună, la Guvern contracte de cercetare, de sprijinire a activității de cercetare a laboratoarelor, centrelor de cercetare dar și de sprijinire a doctoranzilor și post-doctoranzilor în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Din aceste 300 de milioane de euro, aproape 40 de milioane de euro sunt fonduri destinate activității de cercetare sau sprijinirii tinerilor în cercetarea medicală”, a mai spus Costoiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata