Cotele reduse de TVA de 9% şi 5% rămân nemodificate

– Cotele reduse de TVA de 9% şi respectiv 5% au scăpat de majorare, Executivul stabilind doar creşterea cu cinci puncte procentuale a cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de 19%.

Cota redusă de 9% se aplică în cazul livrării de medicamente de uz uman şi veterinar, de produse ortopedice şi proteze – cu excepţia protezelor dentare, informează Ziarul Financiar.

De asemenea, în cazul livrării de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste se aplică tot cota redusă. Mai beneficiază de cota de 9% serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, monumente istorice, grădini botanice, târguri, expoziţii, cinematografe, precum şi cazarea în cadrul sectorului hotelier.

La sfârşitul lunii decembrie 2008, autorităţile au decis aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% în cazul locuinţelor noi, pentru a ajuta sectorul imobiliar.

TVA de 5% se aplică la livrarea de locuinţe cu o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeste suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA.

„Anul trecut cred că am vândut doar vreo zece apartamente noi mai scumpe de acest nivel, deoarece sunt mai greu de finanţat. Din acest motiv, impactul majorării TVA de la 19% la 24% va fi nesemnificativ pe portofoliul nostru, în condiţiile în care cele mai multe tranzacţii sunt realizate în intervalul 45.000-70.000 de euro”, spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata