Cotovelea (MSI): Dorim să accesăm fonduri structurale nerambursabile pentru informatizarea serviciilor de colectare a taxelor şi impozitelor

Modernizarea infrastructurii şi extinderea utilizării instrumentelor informatice pentru eficientizarea procesului de colectare a taxelor şi impozitelor, atât în beneficiul contribuabililor, cât şi al administraţiei publice este necesară, iar în acest sens se doreşte accesarea de fonduri structurale nerambursabile, a declarat, miercuri,  ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

‘În cadrul întâlnirii /avută cu Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF, n.r./, am decis intensificarea cooperării la nivel tehnic între experţii instituţiilor noastre pentru stabilirea unui plan de acţiune cu măsuri concrete pentru informatizarea şi extinderea sistemului de colectare a taxelor şi impozitelor. În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru aceste demersuri, dorim să accesăm fonduri structurale nerambursabile, în perioada de programare 2014-2020, în vederea informatizării serviciilor de colectare a taxelor şi impozitelor’, a afirmat Cotovelea.

Potrivit ministrului citat, în completarea acestor măsuri, MFP şi ANAF implementează din aprilie 2013 un vast proces de modernizare a administraţiei fiscale derulat prin intermediul unui program finanţat de Banca Mondială în valoare de 70 milioane de euro.

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, a avut, la finele săptămânii trecute, o întâlnire cu ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala /ANAF/, Gelu Ștefan Diaconu, în scopul implementării de soluţii pentru modernizarea infrastructurii informatice şi, totodată, în vederea promovării instrumentelor electronice de plată a îndatoririlor fiscale către contribuabili.

Scopul întâlnirii l-a constituit finalizarea informatizării complete a sistemului de depunere online a declaraţiilor fiscale, precum şi extinderea Sistemul Naţional Electronic de Plată online (ghiseul.ro), pentru asigurarea plăţilor online a taxelor şi impozitelor şi de către persoanele juridice.

La nivelul MSI, se află în lucru o propunere de act normativ în acest sens, care urmează a fi transmisă în scurt timp spre avizare şi Ministerului Finanţelor Publice. Adoptarea acestui document va avea o serie de beneficii, precum scăderea timpului petrecut de către cetăţean şi/sau persoană juridica pentru a achita taxe şi impozite, precum şi scăderea costurilor administrative prin introducerea de canale alternative online de colectare taxe si impozite.

La sfârşitul anului 2013, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care s-a stabilit ca plata comisionului aferent plăţii electronice cu cardul a taxelor şi impozitelor prin intermediul ghiseul.ro (altul decât comisionul prevăzut prin contract de către banca cu care fiecare cetăţean are contract) să fie suportată de către beneficiarul plăţii, respectiv de instituţiile publice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata