Crăciunescu (Romsilva): Prima împădurire, o măsură specială pentru perioada 2014-2020

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020 are prevăzută o măsură specială care se referă la prima împădurire a terenurilor degradate din punctul de vedere agricol, a declarat sâmbătă directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Adam Crăciunescu.

„Sunt probleme deosebite pentru a extinde fondul forestier național, pentru că, odată cu aplicarea legilor retrocedării, actualii proprietari de terenuri agricole, chiar dacă sunt proprietari, nu înțeleg întotdeauna că ar putea să apeleze la partea de silvicultură să împădurească aceste terenuri, lucru mult mai benefic pentru România, iar în condițiile schimbărilor climatice, ar fi mult mai benefică extinderea suprafețelor împădurite. Apare PNDR pentru perioada 2014-2020, unde este o măsură specială cu prima împădurire și există posibilitatea ca o parte a terenurilor degradate din punct de vedere agricol să fie împădurite iar proprietarii de teren să aibă un beneficiu de pe urma pădurii care crește pe aceste terenuri. În aceste condiții, noi, silvicultorii, depunem oferta noastră și venim cu materialul săditor pe piață, cu sponsorizări pentru persoane fizice și pentru unitățile administrativ teritoriale, pentru ca toate terenurile degradate să fie împădurite în perioada următoare. Este o prioritate a Regiei Naționale a Pădurilor ca să ne aducem contribuția la îmbunătățirea calității mediului”, a afirmat Crăciunescu într-o conferință de presă susținută la Cheile Grădiștei.

Potrivit acestuia, pe lângă prima împădurire, RNP are obligația, conform legislației, de a înființa perdele forestiere, dar nici în această privință nu se poate face pasul important dacă nu există acordul proprietarilor de terenuri, având în vedere că, în momentul în care s-a elaborat planul infrastructurii naționale, nu s-a ținut cont că este nevoie de perdele forestiere.

La rândul lui, secretarul de stat în Ministerul Mediului Cătălin Diaconescu a afirmat că la nivelul conducerilor Ministerului Mediului și Ministerului pentru Ape, Păduri și Piscicultură se lucrează la soluții pentru ca finanțările pentru prima împădurire, dar și pentru perdelele forestiere și drumurile forestiere să fie cât mai mari. „De asemenea, în colaborare cu organizațiile nonguvernamentale, cu asociațiile de proprietari, în special cu micii proprietari, lucrăm la elaborarea unei fișe de măsuri pentru compensații în echivalent cu cele care se dau în agricultură pentru micii proprietari care se asociază, care își fac amenajamente silvice și care iau niște măsuri de protejare a pădurii suplimentare față de legislația actuală. Toate aceste reglementări și aceste preocupări fac parte din strategia noastră care o va îngloba pe cea națională”, a explicat secretarul de stat.

Aceste măsuri se doresc a fi finalizate până la sfârșitul acestui an, a mai spus Diaconescu.

Cu toate că România are un fond forestier de cca 6,4 milioane de hectare, reprezentând 27% din suprafața țării, comparativ cu țările europene, suprafața acoperită cu păduri este departe de a fi bună. Circa două treimi din păduri sunt situate în zona montană și colinară, ponderea lor fiind scăzută la câmpie, sub 10%, unde, din această cauză, se resimte puternic efectul exceselor climatice. Regia Națională a Pădurilor a împădurit în ultimii ani o suprafață de 255.000 de ha și a regenerat o suprafață de 230.000 de ha, a spus directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor.

Adam Crăciunescu și secretarul de stat în Ministerul Mediului Cătălin Diaconescu au participat sâmbătă la Cheile Grădiștei la cea de a XXIV-a ediție a Zilei Silvicultorului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata