Creative Est – primul festival al industriilor creative româneşti

8

Primul festival al industriilor creative românești, Creative Est, a fost lansat luni, 12 octombrie, liderii industriilor creative din România și Europa de Est urmând să aibă posibilitatea să întâlnească antreprenorii și publicul interesat.

Gândit ca o platformă de educare pentru bresle creative, dar și ca spațiu de descoperire pentru publicul larg, festivalul inaugurează o experiență-maraton în nouă spații inedite, între acestea numărându-se Hala de la Industria Bumbacului, mansarda fostei fabrici de încălțăminte Flaros, Hanul Gabroveni, Biblioteca Națională, ICR, a afirmat Răzvan Crișan, directorul Asociației Oricum, organizator al evenimentului, într-o conferință de presă susținută luni la Biblioteca Națională.

În perioada 12 — 18 octombrie, tinerii și profesioniștii din industrii creative vor putea participa la workshopuri, seminarii și discuții deschise moderate de cercetători și manageri din România, Ungaria, Cehia, Estonia și Polonia.

„Ideea noastră este să punem subiectele acestea pe masă, să căutăm punctele de legătură între industriile creative și să arătăm care este teritoriul comun prin care industriile creative pot să colaboreze, pentru că, din păcate, fiecare industrie creativă în parte nu va putea avea relevanța pe care o pot avea împreună, și de aceea și ideea acestui festival, să putem să aducem totul împreună, să putem să creăm un dialog cu sectorul public și cu alți factori implicați și să arătăm importanța acestui subiect pentru viitorul României”, a explicat Răzvan Crișan.

Printre participanții la festival se numără Dizainăr, Molecule F, Cai Verzi, Marele Deget Mare, Unicat, Iutta, Turific, Bumbag, ASA, Woodbenice, care vor „scoate la înaintare” creativitatea „made in Romania” cu proiecte inovatoare de fashion, decorațiuni, artă vizuală, artă culinară, tehnologie și muzică.

„Am decis să acordăm patronajul Comisiei Europene acestui eveniment fiindcă noi credem în creativitate”, a afirmat șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote.

Zoltan Acs, head of business incubation la Design Terminal, cel mai mare centru de industrii creative din Ungaria, va susține marți, la Universitatea Națională de Artă București, un seminar pe tema construirii unui brand de fashion cu succes european, iar Pawel Szlachta, președintele clusterului de industrii creative INRET Cracovia, îi va învăța pe tineri, în cadrul unui workshop care va avea loc joi la Hanul Gabroveni, cum să ajungă de la idee la primul milion de dolari, prin concepte precum product development, lean management, elevator pitch, intrarea pe piață și crearea de valoare adăugată.

Din programul evenimentului nu vor lipsi discuții și experimente culinare artizanale (13, 14 și 15 octombrie) alături de reprezentanții ShortsUP, iar cei care au o idee de afacere în industrii creative și tehnologie sunt invitați să participe la „Get in The Ring”, eveniment de pitching organizat în parteneriat cu GEA Strategy & Consulting. Pentru cele mai bune idei ale antreprenorilor care reușesc să creeze produse și servicii inovatoare, organizatorii vor oferi la final două premii în valoare totală de 4.000 de euro.

La sfârșitul săptămânii, pe 17 și 18 octombrie, publicul va putea descoperi „adevăratul potențial al talentului românesc”, la Industria Bumbacului, un spațiu reinventat și populat cu peste 50 de standuri aparținând antreprenorilor inovatori.

Prima ediție a festivalului de industrii creative este organizată de Asociația Oricum, cu Banca Transilvania ca partener principal, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, cu sprijinul Arcub, al Institutului Cultural Român și Institutului Polonez din București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/CreativeEst


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News