Credite mai ieftine, de azi! Dacă nu semnezi actul adiţional, banca îl consideră acceptare tacită

De astăzi, 21 iunie, intra în vigoare noua lege privind contractele de credit pentru consumatori (persoanele juridice nu intra sub efectul ei), conform căreia:

 

– se interzice comisionul perceput la plata ratelor in cash, indiferent daca rata este achitata de titular sau de alta persoana.

comisionul de retragere aplicat sumelor trase din credit va disparea, la fel ca si cel de risc.

– este ilegala perceperea comisionului de analiza a dosarului de credit, daca imprumutul nu se mai acorda.

– toate comisioanele sunt fixe, iar banca nu le poate modifica fara aprobarea clientilor.

– banca nu mai are voie sa perceapa decat patru comisioane: unul de administrare, altul de rambursare anticipata, penalitati pentru intarziere si inca un comision unic care sa includa toate celelalte costuri.

comisionul de rambursare anticipata este limitat la 1% pentru creditele pe o perioada mai mare de un an (sau a caror scadenta este de peste un an) si de 0,5% pentru cele sub un an.

rata dobanzii in cazul creditelor restante nu poate depasi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata dobanzii aplicate atunci cand creditul nu inregistreaza restante, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in una din urmatoarele situatii: somaj, sufera de o reducere drastica a salariului, concediu de boala prelungit, divort, deces”, prevede legea.

– consumatorul trebuie sa primeasca cu cel putin 15 zile inainte de incheierea contractului un formular numit „Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori” ce contine date pe care le poate compara cu cele oferite de alte banci si are dreptul ca in termen de 14 zile calendaristice sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive.


Atenţie! Dacă nu semnezi actul adiţional, banca îl consideră acceptare tacită

Modificarile trebuie incluse toate cele 8 milioane de contracte de credit (ipotecar, de consum etc.) prin acte aditionale, pana in toamna, insa ele sunt obligatorii din acest moment, informează Incont.ro.

„Noi ne dam seama ca modificarile nu pot fi facute peste noapte. Dar creditorii sa nu inteleaga ca au la dispozitie 90 de zile si abia dupa aceea trebuie sa micsoreze comisioanele. Nu. Aceste actiuni intra in vigoare imediat. Ca le trebuie timp sa scrie si aceasta expresie in text, asta e alta problema”, spune Mihail Meiu, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

Daca nu te prezinti la banca sa semnezi aditionalul, banca il ia ca atare si se considera acceptare tacita, dar nu oricum, ci numai pentru acele aspecte prevazute de lege”, adauga Meiu.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, orice client care vrea sa beneficieze de prevederile noii norme chiar acum, nu trebuie sa astepte sa fie chemat la banca, ci sa mearga singur si sa depuna o cerere.

Citește și
1 Comentariu
  1. Cristina spune

    Ce ne facem Volksbank nu vrea sa se supuna Oug 50?
    Ne tot taxeaza cu acest comision de risc? Care a fost declarat abuziv si in instanta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata