Creditul creşte cu 10%; avansul de două cifre trebuie să fie semnal de alarmă nu să ne îmbete cu apă rece, declară guvernatorul BNR

21

Creșterea creditării cu peste 10% trebuie să dea un semnal de alarmă, pentru că managementul unui succes este mult mai greu decât managementul unei crize, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Creditul a plecat în sfârșit la drum și nu suntem lipsiți de curaj când spunem că a început să crească prea repede. Nu e lipsă de curaj, ci este chiar curaj să spui din timp „Atenție!”. Creditul în lei se duce din nou către ipotecar, este bine că este în lei, dar orice creștere de două cifre trebuie să ne dea semnale de alarmă nu să ne îmbete cu apă rece”, a declarat joi guvernatorul în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

El a menționat că, în prezent, creșterea nu este prea rapidă, dar tinde să fie.

Avertismentul face parte din această abordare, care nu este curajoasă și nici prudentă, este normală pentru maniera în care se discută în Europa, mai ales după criza financiară, să te uiți cu atenție la perioada de succes să nu se dezvolte acolo sâmburele vreunei furtuni. Din experiența personală, vă mai spun că managementul unui succes este mult mai greu decât managementul unei crize, cu toate că pare de-a-ndoaselea. Nu este ușor să administrezi o perioadă de succes, să nu intri în iluzii, să nu te amețești, să-ți păstrezi capul, echilibrul”, a subliniat guvernatorul BNR.

Șeful BNR s-a referit exclusiv la creditul în lei care, în mare măsură este un lucru bun, având în vedere schimbarea expunerii băncilor de pe valute pe lei.

„Nu numai că nu negăm, ci încurajăm acest lucru, dar uitându-ne la viteză, care a depășit 10%, sunt ceva cifre….Peste 10% te face să îți ciulești urechile…„, a explicat guvernatorul.

În opinia sa, o bună parte din această creștere vine din programul Prima Casă, care are și părți bune, dar trebuie urmărit cu atenție. Mugur Isărescu a promis o analiză detaliată pe creditele ipotecare în toamnă.

Răspunzând la o întrebare cu privire la faptul că mai multe IFN-uri și chiar două bănci din sistem au reluat „creditul cu buletinul”, guvernatorul BNR a menționat faptul că nu are o părere bună despre acest lucru.

„Părerea mea nu este bună, dar să vedem ce se va întâmpla…s-au și înmulțit (IFN-urile — n.r.). În general, cred că băncile trebuie să recupereze o bună parte din terenul pierdut și să își arate onorabilitatea. O bancă trebuie să fie onorabilă, să inspire încredere, și pentru asta trebuie să se uite la toate, inclusiv, și reiau un mesaj mai vechi, să aibă grijă de clienți. O să ajungă, dacă nu dovedesc onorabilitate, să își caute clienți că…din ce să trăiască. Deci despre aceste IFN nu am o impresie foarte bună”, a mai spus guvernatorul BNR.

În opinia sa, trebuie realizat un studiu sociologic, pentru e se vedea cum de anumiți clienți ajung să ia astfel de împrumuturi.

„Sunt debitori și debitori. Ar trebui ca media să ajute la această înțelegere. Ideea că oamenii nu își mai pot plăti creditele, știți că nu e adevărată? Unii, într-adevăr nu pot, sunt într-o situație grea. Unii nu vor…și ce facem: îi băgăm pe toți la grămadă?”, a subliniat Mugur Isărescu.

În privința instituției medierii, șeful BNR a spus că susține un astfel de demers dar trebuie definită forma. „Să vedem ce formă îi dăm. De aici încolo nu mai avem consens nici între noi…să treacă căldura și mai vedem…”, a încheiat guvernatorul BNR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News