Cresc taxele? Boc: Mi-e şi frică să spun cât va ajunge cursul. Miniştrii: Tăierile sunt suficiente dacă nu e criza mare

– „Mi-e şi frică să spun cât va ajunge cursul de schimb”, dacă România ar creşte taxele. A fost una dintre frazele cu care Emil Boc a argumentat, ieri, în faţa Parlamentului, decizia de a tăia salariile şi pensiile, pe care Guvernul ar fi luat-o din dorinţa de a alege răul mai mic. Răul mai mare – creşterea cotei unice şi a TVA – a fost evitat, a completat Boc. Pentru cât timp?

 

În ziua asumării răspunderii, Comisia Europeană a transmis că guvernul de la Bucureşti va fi nevoit să crească taxele „dacă situaţia nu se ameliorează”. Contactaţi de Gândul, miniştrii români s-au declarat optimişti. Radu Berceanu a lăudat decizia Guvernului său, arătând că „dacă aplicam lucrurile astea” cerute de FMI „se făceau ravagii peste tot”.

Mai cazon, Gabriel Oprea a raportat: „măsuri suficiente, nu e nevoie de mai mult”. Kelemen Hunor mai are o îndoială: să nu fie criza mare, altfel măsurile „vor avea efect, ne-a zis-o şi ministrul de Finanţe”. Întrebat şi de Gândul, Sebastian Vlădescu ne-a zis-o şi nouă: „No comment”.

România nu a scăpat de o posibilă majorarea a TVA şi a cotei unice în acest an. Comisia Europeană spune că a căzut de acord cu autorităţile române să fie adoptate măsuri suplimentare de creştere a veniturilor de stat, inclusiv majorarea taxelor pentru a limita o creştere neprevăzută a deficitului bugetar. „Au existat discuţii cu autorităţile române despre noi măsuri care ar putea fi adoptate dacă situaţia nu se ameliorează. S-a căzut de acord că măsuri suplimentare de creştere a veniturilor la stat, inclusiv creşterea taxelor, vor fi adoptate pentru a limita o creştere neprevăzută a deficitului bugetar, de exemplu, dacă măsurile prevăzute nu sunt implementate la timp sau nu sunt de natură să ofere consolidarea aşteptată”, se arată într-un răspuns al CE la o solicitare transmisă de Mediafax.

Premierul Emil Boc a avertizat ieri în Parlament că o creştere a taxelor ar genera o inflaţie de 10%, o depreciere puternică a leului în raport cu euro şi o adâncire a economiei româneşti la -2% în acest an.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata