Crescătorii de ovine pot solicita subvenţiile pe cap de animal până la sfârşitul lunii mai 2010

Crescătorii de ovine şi caprine pot solicita, începând de miercuri (28 aprilie 2010) subvenţiile pe cap de animal acordate din bugetul naţional, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Potrivit APIA, în perioada 28 aprilie – 31 mai 2010, crescătorii de ovine şi caprine pot solicita Plata Naţională Directă Complementară pentru sectorul zootehnie.
Pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine/caprine, producătorul trebuie deţină în exploataţie un efectiv de minimum 50 capete ovine femele, respectiv de cel puţin 25 capete caprine femele, vârsta acestora fiind de minimum un an până la data de 31 martie a anului în care se face solicitarea primei.

Totodată, efectivul pentru care se solicită prima trebuie să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, în perioada 1 iunie – 31 august 2010. APIA precizezaă că, începând cu 2010, dacă în urma verificărilor se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată.

„Pentru situaţia în care diferenţa dintre animalele solicitate şi cele determinate este mai mică sau egală cu trei, nu se aplică nicio penalizare”, se arată în comunicatul APIA. În schimb, dacă această diferenţă este mai mare sau egală cu 3, prima totală se reduce cu un procent de 5 la sută, iar dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mic sau egal cu 10 la sută.

De asemenea, se aplică o penalizare de 10 la sută dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 10 la sută, dar mai mic sau egal cu 20 la sută, de 15 la sută dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 20 la sută, dar mai mic sau egal cu 30 la sută şi de 20 la sută dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 30 la sută dar mai mic sau egal cu 50 la sută.

În cazul în care raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 50 la sută, solicitantul este exclus de la plată pentru anul în care se face solicitarea primei pe cap de animal. Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), subvenţiile din bugetul naţional la ovine şi caprine au fost acordate în 2009 pentru un efectiv de 6,373 milioane de capete, declarate eligibile în urma depunerii a 44.248 de cereri.

Citește și
1 Comentariu
  1. tudor sumandea spune

    cat o sa intre subventiile pe ovine?o data va rog.multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata