Creştere cu 400% a ameninţărilor informatice, în 2009

19

Numărul ameninţărilor informatice a crescut în România, în decursul anului 2009, cu 400 la sută comparativ cu perioada similară din 2008, iar cel mai agresiv virus s-a dovedit a fi Conficker, se arată într-o estimare realizată de compania Bitdefender, primul producător autohton de soluţii de securitate.

Potrivit sursei citate, pentru 2010 sunt aşteptate creşteri semnificative ale atacurilor informatice, odată cu răspândirea accesului la Internet, dar şi a modului în care infractorii cibernetici vor profita prin diverse metode de vulnerabilităţile din sistemele de operare, dispozitivele mobile şi reţelele companiilor. În topul din 2009 al celor mai agresivi viruşi, Conficker a fost de departe ameninţarea cea mai răspândită pe calculatoarele românilor.

BitDefender estimează că anul 2010 va aduce o creştere în numărul atacurilor cu malware (avarierea sistemului unui computer n.r.), în special aplicaţii adware (reclame afişate la deschiderea site-urilor n.r.) şi soluţii antivirus false. De asemenea, numărul fişierelor de tip instant messaging şi protocoale ‘peer-to-peer’ (partajarea de resurse prin interschimb direct şi mai puţin prin intermedieri oferite de un server n.r.) va creşte.

Totodată, reţelele de socializare vor deveni printre cei mai importanţi vectori de infectare în acest an, odată cu creşterea numărului de utilizatori, precum şi a popularităţii de care se bucură acestea.
Specialiştii Bitdefender sunt de părere că, deşi nou-lansatul sistem de operare Microsoft Windows 7 s-a dovedit a fi mai sigur decât versiunile precedente, prin trecerea utilizatorilor de la XP şi Vista la Windows 7, autorii de malware îşi vor concentra eforturile în găsirea de vulnerabilităţi şi breşe în sistemul de operare.

Utilizatorii sistemului de operare Apple MacOS X sunt, de asemenea, sfătuiţi să adopte o versiune antivirus pentru a evita infectarea. Nici noua versiune de iPhone cu tehnologie 3G, respectiv 3GS, nu va scăpa de ameninţările infractorilor informatici.
Astfel, conform Bitdefender, mulţi utilizatori de iPhone modifică sistemul de operare pentru a putea instala aplicaţii de la terţi, o procedură numită ‘jailbreaking’, fapt care implică activarea serviciului SSH cu parolă implicită şi acces root.

Ameninţările informatice se vor axa pe platformele mobile, în special viermi şi troieni pentru furt de parole. În 2010, atacatorii vor mai căuta vulnerabilităţi în software, ce le vor permite să preia controlul asupra tuturor maşinilor virtuale ce rulează sub acesta. Tehnologiile Cloud Computing vor reprezenta, în 2010, o ţintă predilectă pentru atacatorii informatici, cred specialiştii Bitdefender.

La rândul lor, netbook-urile şi PDA-urile nu vor scăpa atacurilor informatice în mediul business, din cauza faptului că acestea nu sunt echipate cu dispozitive de criptare hardware şi software şi nici nu pot fi controlate de la distanţă (pentru a şterge hardisk-ul în caz de furt sau pierdere), iar informaţiile importante stocate pe acestea pot ajunge în mâinile infractorilor cibernetici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata