Creştere cu 6,9% a preţurilor producţiei industriale, în iulie 2010

Preţurile producţiei industriale (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat în iulie 2010 o creştere cu 6,9 la sută faţă de luna iulie 2009 şi cu 0,1 la sută comparativ cu iunie 2010, conform datelor provizorii date joi (2 septembrie 2010) publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu situaţia estimată în iunie 2010 de INS, se remarcă o accelerare a ritmului anual de creştere a preţurilor producţiei industriale, dat fiind că în iunie 2010 preţurile erau cu 6,2 la sută mai mari decât în aceeaşi lună a anului trecut, precum şi o diminuare a ritmului de creştere pe termen scurt, având în vedere că în iunie 2010 preţurile producţiei industriale fuseseră cu 0,4 la sută mai mari decât în mai anul curent.

Luând în comparaţie datele privind creşterea preţurilor producţiei industriale în iulie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, care se ridică la 6,9 la sută, cele mai mari creşteri pe sectoare de activitate sunt cele din industria prelucrătoare (plus opt la sută), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (plus 5,6 la sută), industria extractivă (plus 3,8 la sută), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 2,6 la sută).

Ierarhia marilor grupe industriale în funcţie de creşterile cele mai semnificative de preţuri la producţia industrială are în frunte industria energetică (plus 11 la sută) şi industria bunurilor intermediare (plus 7,2 la sută). Cele mai mici creşteri de preţuri, situate sub media generală, au fost cele din industria bunurilor de uz curent (plus 5,6 la sută), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 3,6 la sută), industria bunurilor de capital (plus 1,4 la sută).

Creşterea de 0,1 la sută estimată pentru iulie 2010 faţă de iunie a.c. este explicată de INS prin faptul că preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă au înregistrat o creştere cu 0,5 la sută, în timp ce preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut cu 0,8 la sută. Cele mai mari creşteri de preţuri au fost consemnate în următoarele sectoare de activitate:

distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (plus 1,4 la sută); industria extractivă (plus 0,3 la sută), industria prelucrătoare (plus 0,1 la sută); producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 0,1 la sută).
Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţuri în industria bunurilor de capital (plus 0,7 la sută), industria bunurilor de uz curent (plus 0,6 la sută), industria bunurilor intermediare (plus 0,1 la sută). Scăderile cele mai semnificative de preţuri au fost cele din industria energetică (minus 0,4 la sută) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (minus 0,1 la sută).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata