Creşterea numărului de reclamaţii la CEDO, efect al conştientizării drepturilor de către cetăţeni

Creşterea numărului de plângeri ale cetăţenilor moldoveni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu denotă o mai frecventă încălcare a drepturilor, ci faptul că oamenii au început să-şi cunoască şi să-şi conştientizeze drepturile, consideră agentul guvernamental al Republicii Moldova la CEDO, Vladimir Grosu.

„În baza hotărârilor pronunţate anterior, (din 1997 – n.r.), Republica Moldova a plătit suma 21 de milioane de euro, pe toate hotărârile pronunţate până în prezent de CEDO. Sumele sunt impunătoare, dar nu aş pune accentul pe sumele pe care Guvernul le-a plătit reclamanţilor. Nu este un factor de neglijat, dar aspectul acesta nu trebuie pus în prim-plan, uitând care sunt problemele cu care se confruntă societatea”, a declarat Vladimir Grosu.

În opinia sa, cele mai grave cazuri pronunţate de CEDO împotriva R. Moldova sunt cele repetitive, când nu se învaţă din experienţele trecute şi când se atentează la sănătatea, integritatea cetăţenilor, la dreptul lor viaţă şi la demnitate. Cele mai frecvente reclamaţii vizează neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, condiţiile de detenţie în penitenciare, deşi acest ultimi aspect s-a îmbunătăţit în comparaţie cu situaţia din 2005, spune Vladimir Grosu.

Pe de altă parte, din 1997, de când a aderat la CEDO, R. Moldova şi-a ajustat cadru legal ca urmare a condamnărilor. De exemplu, după ce un deţinut a reclamat că i-a fost încălcat dreptul la confidenţialitatea corespondenţei, deoarece cadrul legal permitea acest lucru, a fost modificată legislaţia şi s-a instituit obligativitatea respectării secretului corespondenţei, inclusiv în cazul deţinuţilor.

Inclusiv în materie penală s-au făcut multe modificări, a punctat Vladimir Grosu. El a arătat că, anterior, mandatul de arest nu mai trebuia prelungit, după ce dosarul unui arestat preventiv se transmitea de către organul de urmărire penală instanţei de judecată.
Astfel, o persoană putea să rămână în stare în arest luni bune de zile, cât dura judecata, fără ca mandatul să i se fi prelungit. Tot în urma unei condamnări, a fost modificat Codul de Procedură Penală şi s-a impus necesitatea ca judecătorul să se pronunţe de fiecare dată la expirarea unui termen, în maximum 90 de zile din momentul transmiterii dosarului în instanţă.

Agentul Guvernamental al Republicii Moldova la CEDO a fost invitat special la Conferinţa „Aspecte recente ale cazuisticii Curţii Europene a Drepturilor Omului în materia dreptului la un proces echitabil”, organizată, marţi, de Ministerul Afacerilor Externe.
Demersul a făcut parte din eforturile autorităţilor române de a reuni reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, în scopul stabilirii unui dialog referitor la modul de gestionare a chestiunilor care atrag condamnări ale statului român la CEDO şi  de identificare a unor remedii interne eficiente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata