Crimele mexicane ingrozesc SUA

 
Granicerii din SUA pazesc cu strasnicie tunelurile sapate pe  sub frontiera  de  traficantii de  droguri mexicani.  Valul de  violenta  care  afecteaza  Mexicul ingrijoreaza tot mai mult SUA, mai ales in zona de frontiera care desparte cele doua tari si care s-a umplut de soldatii trimisi de presedintele Felipe Calderon pentru a combate escaladarea actiunilor criminale ale narcotraficantilor.
 
Si Washingtonul preconizeaza trimiterea de trupe ale Garzii Nationale in fata   posibilitatii ca ciocnirile dintre armata azteca si puternicele bande ale traficantilor sa provoace un exod brusc al refugiatilor spre teritoriul american, noteaza ziarul El Pais.
 
Administratia Obama manevreaza situatia cu mare grija , constienta ca orice miscare intr-o directie sau alta i-ar putea aduce necazuri cu executivul tarii vecine. Guvernatorul statului Texas – cu cei mai multi kilometrii de frontiera si pe unde are loc cea mai mare parte a traficului de droguri si de imigranti – a cerut acum o luna Casei Albe sa intareasca militar zona.
Omologul sau din Arizona, Jan Brewer, a solicitat saptamâna trecuta trimiterea a 250 de membri suplimentari ai Garzii Civile pentru a-i sprijini pe cei 150 deja desfasurati.
 
Însa Casa Alba nu vrea sa anticipeze o masura atât de controversata care ar putea afecta relatiile sale cu Mexicul. Provocarile cu care ne confruntam la frontiera nu se vor rezolva printr -o militarizare pe termen lung, a asigurat purtatorul de cuvânt al guvernului, Robert Gibbs.
 
Însusi presedintele Obama a declarat ca nu preconizeaza o militarizare a frontierei desi va evalua desfasurarea garzilor nationale ca optiune. Preocuparea privind intensificarea violentei in Mexic a readus in atentie numirea unui tar antidroguri , o masura amplu avuta in vedere de Washington , dar care a fost trecuta pe planul doi dupa atentatele din 11 septembrie 2001.
 
Puterea cartelurilor drogului a crescut atât de mult in ultimii ani, incât analistii considera imposibila controlarea infiltrarii lor cu ajutorul actualelor mijloace ale politiei.
Într-una din cele 4 audieri realizate saptamâna trecuta de diferite subcomitete ale Congresului asupra violentei in zona de frontiera, un inalt functionar al Departamentului de Securitate Interna a informat despre dezvoltarea unui sistem in patru faze pentru a calibra raspunsul federal la diferitele nivele de violenta in zona de frontiera. Faza maxima include desfasurarea de forte militare.
 
Violenta din Mexic este calificata in mod repetat drept o amenintare la securitatea nationala a SUA, atât  de functionari, cât si de  militari, analisti si mass -media  si aceasta  focalizare  a  fost alimentata de un val de stiri privind decapitari, lupte, sechestrari si nesfârsitul numar de morti intre 6.000 si 7.000 atribuiti violentei legate de traficul de droguri.
 
În mijlocul aceste climat, presedintele mexican Felipe Calderon a luat atitudine in ultimele zile lamentându-se de campania de distorsionare a realitatii din Mexic si i-a provocat pe cei care il acuza de lipsa de autoritate sa viziteze tara pentru cunoaste puterea statului si a legii si nu doar pentru vacanta.
 
Raspunsul american nu s-a lasat asteptat.SUA nu s-au lansat si nici nu au pus la cale vreo campanie impotriva Mexicului, a asigurat Robert Wood, purtatorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Suntem insa extrem de ingrijorati de violenta care afecteaza zona de frontiera si nu este un secret ca si guvernul mexican gândeste la fel si incepe sa ia masurile necesare pentru a frâna violenta, a declarat el.
 
În acest context, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton a participat la o reuniune pentru a analiza relatiile si situatia violentei din Mexic, ca pas premergator vizitei pe care o va realiza in tara vecina, la 25 martie, pentru a coordona planurile cu guvernul lui Calderon.
 
În ce priveste Mexicul, pe de-o parte guvernul lui Calderon se declara ingrijorat de imaginea proasta a Mexicului in lume; si, pe de alta parte, partidul de guvernamânt PAN se arata constient ca, daca are vreo posibilitate sa concureze cu formatiunea de opozitie PRI, este doar vorbind de razboiul angajat de Calderon.
 
Zilele trecute, un reputat lider al Partidului Actiunii Nationale recunostea cu jumatate de gura: Din punct de vedere electoral a vorbi de lupta impotriva traficului de droguri ne avantajeaza, deoarece facem fata unei probleme – cea a uriasei puteri a traficului de droguri – care a fost lasata in umbra de PRI (Partidul Revolutionar Institutional care a guvernat timp de 70 de ani tara). A vorbi insa de economie, ar fi mai grav, deoarece ar avantaja PRI din opozitie.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata