Crin Antonescu a renunţat la funcţia de preşedinte al Senatului, atribuţiile fiind preluate de Cristian Dumitrescu (PSD)

* Senatul a adoptat şi iniţiativa legislativă ce vizează exceptarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţilor din subordinea acesteia de la plata tarifului de utilizare şi a celui de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România pentru autovehiculele deţinute în proprietate.

Proiectul de lege pentru completarea articolului 3 din Ordonanţa 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România a fost adoptat în baza raportului Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului.

Potrivit raportului, exceptarea ANP şi a unităţilor din subordinea acesteia de la plata acestui tarif, alături de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului pentru Protecţie şi Pază, va contribui la economisirea resurselor bugetare alocate instituţiei şi la utilizarea acestora pentru activităţi prioritare legate de asigurarea hranei, cazării, pazei, escortării, supravegherii, precum şi la organizarea de activităţi de asistenţă socială.

Degrevarea bugetului ANP de la plata acestei taxe are o valoare estimată de 866.000 lei, rezultă din expunerea de motive la această propunere legislativă.

* Senatorii au respins, însă, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind siguranţa pe drumurile publice.

Prin proiect se avea în vedere punerea de acord a prevederilor acestei ordonanţe referitoare la căile de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei cu dispoziţiile constituţionale.

Proiectul a fost respins în baza raportului comun elaborat de Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, argumentul principal fiind creşterea substanţială a cuantumului amenzilor, fapt care, potrivit unor păreri exprimate în comisie, „poate genera tensiuni sociale”.

În raport se mai precizează că „proiectul de lege nu este corelat cu prevederile noului Cod penal”.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata