Crin Antonescu: Remanierea s-a făcut cu spatele la societate şi cu faţa la clientelă

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat luni (6 septembrie 2010) că remanierea operată în Guvernul Boc s-a realizat cu spatele la societate şi cu faţa către grupurile de interese ale PDL şi ale preşedintelui Traian Băsescu.

„Această remaniere ne arată clar… că interesul cetăţenilor şi contribuabililor României nu mai contează pentru cei care guvernează… După o discuţie de luni de zile şi după o vară în care am tot fost pregătiţi cu această remaniere importantă, am văzut o remaniere spectaculoasă sub aspect cantitativ, dar care în văzul întregii ţări s-a făcut cu spatele către societate şi cu faţa exclusiv către grupurile de interese ale preşedintelui, din jurul preşedintelui şi din PDL, cu faţa către acest partid şi către clientela sa”, a declarat Antonescu, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al partidului.

El a criticat faptul că nu s-a făcut nici o evaluare publică a guvernării, cu excepţia unor „explicaţii post-factum însăilate”, de către preşedinte şi nu de premier.
„Nici nu s-au căznit, nici preşedintele, nici primul ministru, nici fruntaşii foarte vorbăreţi în aceste zile ai PDL să dea vreo explicaţie oamenilor din România care suportă efectele guvernării.

Explicaţiile lor, discuţiile şi comentariile lor au fost destinate exclusiv camarilei de partid, exclusiv susţinătorilor unui grup sau altul, unui clan sau altul. Asta ne arată încă o dată că marea problemă a României din punct de vedere politic este un mod de a înţelege politica, este un mod de a practica politica, este un mod de a înţelege şi de a practica guvernarea, iar pentru PNL înţelesul acestor întâmplări din aceste zile este că va trebui să înlăturăm de la conducerea ţării nu doar PD, nu doar clanul Băsescu, ci definitiv acest mod de a înţelege şi de a practica politica”, a spus Antonescu.

Liderul PNL consideră modul în care s-a făcut această remaniere ca fiind un semn al degenerării a sistemului politic din România. „Dacă nu reuşim, oameni din clasa politică, societatea civilă sănătoasă, nevândută la bucată puterii, oricare ar fi ea, dacă nu reuşim să producem o breşă, o schimbare fundamentală în gândire şi în practică în viaţa politică, această degenerare va paraliza România ca societate civilizată şi semnele se văd în căderea sistemului de ordine publică, a sistemului de educaţie, a sistemului de sănătate, a sistemului de administraţie publică, în lipsa oricărui orizont în ceea ce priveşte politicile economice, politicile financiare”, a spus el.

În privinţa noilor miniştri numiţi în Guvern, preşedintele liberal susţine că, exceptându-i pe titularii de la Agricultură, Valeriu Tabără, şi de la Transporturi, Anca Boagiu, aceştia nu au experienţa care să îi recomande pentru asemenea posturi într-o perioadă grea.’Numirile au fost făcute pentru a satisface, pentru a echilibra, pentru a împăca grupuri şi interese strict de partid.

Nu e posibil ca într-un moment în care criza are în România o asemenea amploare, în care încrederea populaţiei, a cetăţenilor, a celor guvernaţi tinde către zero, are cote absolut record, să vii cu oameni pe care nu-i recomandă nimic din activitatea lor anterioară de natură profesională, politică, managerială, nu-i recomandă nimic pentru ocuparea acestor posturi într-un moment atât de greu”, a susţinut liderul PNL.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata