Cristea-Enache, despre cărţile scrise în detenţie: Absolut ruşinos; se discreditează Justiţia şi principiile integrităţii academice

Criticul literar Daniel Cristea-Enache apreciază că scrierea și publicarea unor cărți în detenție în ultimii ani reprezintă „ceva absolut rușinos”, „care discreditează atât actul de justiție din România, cât și principiile integrității academice”.

„Este ceva absolut rușinos, iar responsabilitatea și vinovăția se împart, după părerea mea, între trei instanțe. Pe de-o parte așa-zișii autori ai cărților respective, în al doilea rând cei care le-au girat științific, coordonatorii lor științifici și în al treilea rând instanța care le-a acceptat aceste lucrări și a redus, pe baza lor, din pedeapsa cuvenită deținuților”, a declarat criticul.

Potrivit acestuia, soluția este una juridică, trebuie formulată de specialiști în domeniu, și totodată să țină seama de impactul public al acestor manifestări, „care discreditează atât actul de justiție din România, cât și principiile integrității academice”.

„Altfel spus, când Justiția nu sancționează asemenea derapaje, efectul este și mai nociv asupra mediului academic și aspra principiilor academice”, a argumentat criticul.

În opinia sa „este greu de crezut că în închisoare, unde nu ai acces la o bază de date și la o bibliotecă specializată, poți scrie o lucrare cu rigoare științifică”.

„Poți scrie memorialistică. Poți scrie chiar un roman, precum Victor Petrini al lui Marin Preda, din ‘Cel mai iubit dintre pământeni’, dar o lucrare științifică este practic de domeniul improbabilului să poată fi scrisă în detenție”, a mai apreciat Daniel Cristea-Enache. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata