Cristian Preda: PNL, mâhnit că nu are monopolul asupra sensibilităţii liberale

Europarlamentarul PDL Cristian Preda critică duminică (29 august 2010) pe blog, „obiceiul” unor liberali de a spune în loc de PDL doar PD şi pune acest demers pe seama „mâhnirii” peneliştilor că nu deţin monopolul asupra sensibilităţii liberale, dar şi pentru că trecerea unui grup de membri PNL în tabăra lui Traian Băsescu „nu a fost digerată nici măcar acum”.

„În ultimul timp, unii dintre membrii PNL au căpătat obiceiul de a spune – în loc de PDL – doar PD. L-am auzit şi ieri (n.r. – sâmbătă) pe dl. Antonescu vorbind despre Partidul Democrat în loc de Partidul Democrat Liberal. Nu ştiu care este motivul. Cel mai probabil, peneliştii sunt mâhniţi pentru că nu au monopolul asupra sensibilităţii liberale şi vor să sublinieze că locul liberalilor (din societate, y compris din alte partide) e în PNL„, afirmă Preda, în ultima postare pe blog.

Europarlamentarul crede că printre motive se află şi acela că trecerea unui grup de membri PNL în tabăra lui Traian Băsescu „nu a fost digerată nici măcar acum, la câţiva ani după ce s-a produs” şi dorinţa PNL de a sublinia că PDL e dominat la nivel organizaţional de mai mulţi membri ai fostului FSN, „cu care unii penelişti au fost complici la începutul anilor 90, pentru a se separa mai târziu în mod aparent ireconciliabil”.

Preda consideră că, indiferent de motivele PNL, folosirea numelui PD în loc de PDL e un gest „foarte puţin… liberal”, întrucât PDL cuprinde pe lângă foşti membri ai FSN/PD sau ai PNL şi persoane care nu au fost nici în PNL, nici în PD.
Democrat-liberalul subliniază că miza confuziei voite pe care o practică PNL cu numele democrat-liberalilor este una în mod evident ideologică. Preda afirmă că nu şi-a pierdut totuşi speranţa ca o discuţie publică despre liberalism între PNL şi PDL va fi posibilă.

Preda reaminteşte PNL că unul dintre semnele atitudinii liberale este respectul faţă de diversitate şi transmite că, în numele acestui respect, peneliştii nu pot nesocoti identitatea celuilalt, „indiferent de cât ar fi el de odios”.

„A o nega înseamnă a te nega. Altfel spus: dispreţul faţă de adversari aduce o diminuare nu doar a adversarului, ci şi a celui care dispreţuieşte. Iată de ce nu cred că replica pe care trebuie s-o dăm peneliştilor e de a spune şi noi PN (Partidul Naţional) în loc de PNL, ci de a pleda pentru civilitate şi a-i invita la dialog”, spune Preda.
Europarlamentarul susţine că, în urma unui asemenea dialog, este posibil ca cele două partide să descopere că nu au foarte multe în comun, dar că, la fel ca în multe alte democraţii, „liberalismul e plural”. „Ar fi un progres”, îşi încheie europarlamentarul postarea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata