Criza a costat 10 ani de creştere economică în ţări ale Europei din afara UE

Criza economică a costat circa 10 ani de creştere economică în ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, a estimat joi, 8 iulie,  Institutul vienez de studii economice comparate (WIIW).

Studiul examinează perspectivele creşterii economice pe termen lung pentru cele 20 de ţări din regiune, printre care Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România, Rusia, Ucraina sau Kazahstan.

Înainte de criză, o ţară din această regiune era în măsură să atingă până în 2030 un procent de 90% din PIB-ul mediu pe cap de locuitor al ţărilor din Uniunea Europeană, este de părere WIIW.

Dar majoritatea acestor ţări îşi pansează încă rănile provocate de cea mai gravă recesiune cu care s-au confruntat în 2008 şi 2009 şi nu vor atinge decât 70% din nivelul UE (27 de ţări) la acea dată, potrivit WIIW.

Ţările care aveau înainte de criză o creştere economică puternică, până la ”explozia balonului”, ca în cazul ţărilor baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) sau al Kazahstanului, vor suferi cele mai grave reversuri, estimează institutul.

Altele, precum Macedonia şi Ungaria, ”unde creşterea economică era deja anemică înainte de criză”, vor avea de suferit mai puţin.

Pe termen scurt, economia din cele 20 de ţări în discuţie va cunoaşte în medie o reluare lentă a creşterii economice, la 1% în 2010, 2,5% în 2011, apoi 3, % în 2012”, este de părere WIIW.

Creşterea ”va fi mai puternică în ţările Iniţiativei Central-Europene (ICE) şi în Turcia, aproape de media din Europa Centrală şi inferioară în Europa de Sud-Est şi în ţările baltice”, afirmă WIIW.

Ţările cu cursuri de schimb valutar flexibile, dotate cu un sector industrial solid, ar urma să iasă mai bine din această situaţie. Dar şomajul va continua să crească, cererea internă şi consumul nu vor începe să se redreseze decât începând din 2011.

Efectul pozitiv al exporturilor, pe care se bazează în prezent relansarea economică, ”ar urma să-l contrabalanseze pe cel al măsurilor de austeritate” luate de numeroase guverne, conchide WIIW.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata