Criza anulează vechile teorii economice fundamentale

Din cenusa teoriilor economice – cea a autoreglarii pietei si cea a mainii invizibile – demontate de recesiunea severa care afecteaza economia mondiala, renaste teoria interventionismului statal lansata dupa Primul Razboi Mondial de John Maynard Keynes si pusa in practica si in timpul Marii Crize din anii ’30.

George Soros, unul dintre cei mai faimosi speculatori financiari, spunea despre criza mondiala actuala ca „nu se aseamana crizelor precedente, insa marcheaza sfarsitul unei ere„. Ce se termina acum si ce incepe?

Pana nu de mult pietele erau capabile sa se autoregleze, sau cel putin asta sustineau marile nume, printre care si Alan Greenspan, presedinte al Fed intre 1987 si 2006.

Se rescriu bazele economiei

Pietele se autoregleaza

Teorie
Pietele se autoregleaza sau cel putin asta spune teoria. Potrivit teoriei fundamentale a economiei, preturile variaza ca rezultat al echilibrului dintre cerere si oferta. Un pret corect, conform acestei idei, se formeaza fara o interventie din exterior, pietele avand capacitatea de a se autoregla.

Ce o demonteaza
Situatia actuala a demonstrat insa contrariul: statul si companiile nu isi permit sa lase economia sa se autoregleze. Preturile proprietatilor imobiliare atingeau niveluri record in perioada de boom. Cand bubble-ul s-a spart, acestea au intrat in picaj si nu s-au oprit pana cand statul nu a intervenit, adica a deviat artificial cursul economiei.

Mana invizibila a pietei

Teorie
Odata cu criza actuala mai „moare” o teorie, strans legata de cea a autoreglarii pietei: cea a mainii invizibile a pietei. Potrivit acesteia indivizii, in incercarea de a isi asigura bunastarea individuala, contribuie la bunastarea sociala.

Ce o demonteaza
Situatia actuala a ilustrat ca tocmai incercarea companiilor si a celorlalti actori de pe piete de a obtine castiguri cat mai mari, ambitia si lacomia au prejudiciat societatea, care acum plateste pentru greselile lor.


Interventionismul statal

Teorie
Evocata de J. M. Keynes in anii ’30, ideea interventionismului statal spune ca guvernele trebuie sa foloseasca masuri fiscale si monetare in scopul temperarii efectelor negative ale crizelor economice si financiare.

Ce o sustine
Desi pana nu de mult statul era pus la zid, acum el a devenit cel mai important jucator din economie incepand cu toamna anului trecut, atunci cand caderea bancii Lehman Brothers a generat un adevarat soc pe piete.

Sursa: Ziarul Financiar

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata