Criza din PSD compromite Președinția română a Consiliului UE. PSD și ALDE nu pot conduce România, cu atât mai puțin UE

„În mai puțin de un an România va prelua Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE) pentru 6 luni ceea ce înseamnă, pe scurt, că Guvernul României va purta responsabilitatea deciziilor la nivelul Uniunii Europene. Președinția Consiliului reprezintă o șansă fără precedent pentru România de a se afirma pe plan extern, la nivel european, și să aducă pe agenda UE teme proprii, cum ar fi, spre exemplu, Vecinătatea estică și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Din păcate, cu mai puțin de 12 luni înainte de a prelua această mare responsabilitate, țara noastră nu are un Guvern stabil și capabil să conducă România. Actuala majoritate parlamentară a demonstrat în cele 13 luni de la câștigarea alegerilor că nu este capabilă să ofere un Guvern care să reprezinte interesele țării și ale cetățenilor ei deoarece interesele diferitelor grupări din PSD și ALDE au prevalat în fața obligației democratice de a guverna pentru oameni.

Toți partenerii europeni sunt uimiți de situația absolut inedită din România care trece, iată, prin a doua demitere de prim-ministru în mai puțin de 7 luni, în ambele cazuri fiind susținută de partidul care a propus șeful Guvernului. Nu există o dovadă mai clară că actuala majoritate este incapabilă să livreze un executiv care să conducă România. Așadar, cu atât mai puțin va putea oferi un Guvern care să conducă întreaga Uniune Europeană.

Președinția Consiliului UE ar trebui să fie momentul în care clasa politică românească să se afirme pe plan european, să arătăm că putem contribui la îmbunătățirea Uniunii în folosul cetățenilor săi. Din nefericire, vom rata această șansă dacă țara noastră va fi în continuare condusă de actuala majoritate. Cu un Guvern PSD – ALDE, România nu se va impune in nicio decizie europeană și va fi ignorată de celelalte state membre când se vor lua deciziile importante.

Va avea un efect negativ pe termen lung pentru capacitatea noastră de a ne impune temele pe agenda europeană. Cu actualii lideri PSD și ALDE la putere, ne vom afla în fața rușinoasei situații de a avea una dintre cele mai slabe președinții ale Consiliului din istoria UE, iar Uniunea va funcționa fără vreo președinție de facto.”.

Deputatul european Siegfried Mureșan

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata